“Neće biti zatvaranja rafinerija“

Savetnik predsednika Upravnog odbora "Gaspromnjefta" Dmitrij Mališev kaže da, posle privatizacije, neće biti zatvorene rafinerije NIS-a u Pančevu i Novom Sadu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 14.12.2008.

14:42

Default images

"Neće biti nikakvog zatvaranja", tvrdi Mališev i demantuje tvrdnje da će "Gaspromnjeft" otpuštati radnike NIS-a. "Ne, to nije tačno. Mi preuzmamo na sebe određene odgovornosti i obaveze. 'Gaspromnjeft' je prihvatio socijalni program koji je bio potpisan sa sindikatima", rekao je Mališev u izjavi za internet časopis "Balkanmagazin".

Govoreći o tome šta je problem u pregovorima oko NIS-a i garancijama za izgradnju gasovoda Južni tok, na kojima srpska strana insistira, Mališev nije želeo da otkrije sve detalje.

"Pregovori idu u konstruktivnom smeru. To je sve što mogu da kažem, jer smo se dogovorili da ne govorimo detalje", kazao je Mališev.

Predstavnik "Gaspromnjefta" je istakao da je srpska strana dobila neophodne garancije za sve što je obuhvaćeno međuvladinim energetskim sporazumom, dakle, za sva tri segmenta.

Komentarišići ocene u domaćoj javnosti da je za NIS dogovorena manja cena od tržišne, Mališev je rekao da se zaboravlja da je cena naftnih kompanija, odnosno akcija rafinerija jako pala zbog celokupne finansijske situacije u svetu.

Mališev je ukazao da se u istoj situaciji nalaze istočnoevropske kompanije, "Gasprom" i "Gaspromnjeft", MOL i OMV, a takođe, i NIS.

"Mi smatramo da ona cena koja je u onim uslovima bila ugovorena, znači, suma od 400 miliona evra (za 51 odsto kapitala NIS-a), na koju je bio potpisan sporazum, sada nije realna", objasnio je on.

"NIS nije na Marsu, radi u istim uslovima kao i ove komanije ali, mi stojima iza onoga šta smo potpisali, potvrđujemo, dakle, da ćemo platiti ono šta smo obećali", podvukao je on.

Mališev je naglasio da "bez obzira na sve spekulacije o kojima se sada priča - modernizacija će započeti odmah nakon toga što "Gasprom" postane akcionar NIS-a".

Odgovarajući na pitanje da li će 500 miliona evra za investicije biti kredit koji "Gaspromnjeft" podiže u ime NIS-a, ili će tu sumu "Gaspromnjeft" uložiti kao sopstvenu investiciju, Mališev je rekao da će "to biti investicija 'Gasproma', koju će NIS po završetku rekonstrukcije i modernizacije da vrati 'Gaspromu'".

"To će se desiti posle modernizacije, kada komanija napokon bude mogla da proizvodi i bude konkurentna na tržištu", objasnio je on.

Objašnjavajući način zaduživanja NIS-a, Mališev je rekao da ruska strana predlaže da, kao zajam NIS-u, da sredstva za te investicije na dugoročni period, a biće ublažen sistem vraćanja tog kredita.

NIS će početi da vraća ta sredstva tek kada ekonomsko i finansijsko stanje te buduće kompanije bude stabilno.

"Ona ista suma koju ćemo mi da damo za rekonstrukciju i modernizaciju NIS-a biće vraćena 'Gaspromu', ali ne odmah već kada NIS stane na noge", pojasnio je Mališev i napomenuo da će to biti neki duži period, verovatno oko 10 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: