Euleks: Rasvetlićemo zločine

Članovi porodica šestorice srpskih mladića, ubijenih pre deset godina u bombaškom napadu u jednom kafiću u Peći, održali su parastos u Pećkoj patrijaršiji.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 14.12.2008.

14:33

Default images

Izvršioci tod ubistva još nisu pronadjeni, a porodice ubijenih dečaka očekuju da taj slučaj preuzme Euleks. Slučajno ili ne, šef Euleksa Iv de Kermabon boravio je u Pećkoj patrijaršiji kada su članovi porodica ubijenih srpskih dečaka držali parastos.

Šef Euleksa je rekao da će ta misija raditi na rasvetljavanju svih nerešenih krivičnih dela na Kosovu.

Upitan da li to podrazumeva i rasvetljavanje ubistva šestorice srpskih dečaka pre deset godina, u kafiću “Panda“ De Kermabon je odgovorio da će Euleks pokušati da dobije sve informacije o komplikovanim slučajevima.

"Mi smo odlučni da damo odgovore na sva pitanja i da rešimo sve slučajeve koji do sada nisu rešeni. To je razlog zbog kojeg je Euleks potreban na Kosovu“, kazao je on.

Šef Euleksa se nije susreo sa članovima porodica ubijenih srpskih dečaka. U patrijrašiji je bio, kako je rekao, u privatnoj poseti.

U Pećkoj patrijaršiji je u vreme kada i De Kermabon, boravio je i državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

On smatra da je šteta što se šef Euleksa nije susreo sa članovima porodica nastradalih dečaka.

“Nastojaćemo u direktnim susretima da podsećamo Kermabona na ubijene srpske mladiće i na potrebu da taj zločin treba da bude rasvetljen”, rekao je Ivanović.

Nakon parastosa članovi porodica ubijenih dečaka su obišli njihove grobove na pravoslavnom groblju u Peći.

"Uskoro kancelarija Euleksa u Beogradu"

Šef Euleksa Iv de Kermabon najavio je da će veoma brzo u Beogradu biti otvorena kancelarije te misije Evropske unije.

"Potrebne su nam veze sa svim zemljama u okolini kako bi mogli da radimo zajedno i šire od Kosova, poput misija Europol, Interpol i ostalih", rekao je on novinarima tokom posete Pećkoj patrijaršiji.

De Kermabon je kazao da je zadužen da se na Kosovu ostvari vladavina prava i da će pokušati sve da se to ostvari, a posebno kada je reč o manjinskim zajednicama.

Šef Euleksa je rekao da će ta misija raditi na rasvetljavanju svih nerešenih krivičnih dela na Kosovu.

De Kermabon je ponovio da je Euleks tehnička misija koja će imati odgovornost da poboljša vladavinu prava na Kosovu i u kojoj ima raznovrsnih eksperata kako bi cilj bio postignut.

"Pokušali smo da pregledamo dosijea i sve ćemo učiniti da rešimo probleme i zato poročujemo svima da nam pomognu", kazao je šef Euleksa.

On je rekao da je danas u Pećkoj patrijaršiji u privatnoj poseti i da će tokom dana obići i manastir Visoki Dečani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: