Čanak: LSV traži novi Ustav Srbije

Predsednik LSV-a Nenad Čanak poručio je da ta stranka neće odustati od pune autonomije pokrajine, koja bi bila garantovana novim Ustavom Srbije.

Izvor: B92

Nedelja, 14.12.2008.

13:11

Default images

Čanak je ponovo izabran za predsednika te stranke, na vanrednom kongresu u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu. Čanak, koji je bio jedini kandidat za predsednika, rekao je da Vojvodinu u budućnosti očekuju važna pitanja kao što su definisanje njenog ustavnog položaja i borba za sopstvenu imovinu.

Podnoseći izveštaj o radu, lider LSV je rekao da je jedino pitanje koje raspadom SFRJ još nije rešeno pitanje Vojvodine, navodeći da se to uporno izbegava i da se protiv Vojvodine ponovo stvara histerija kakva je bila pre 20 godina.

On je rekao da LSV zahteva donošenje novog Ustava Srbije, koji će se pisati uz uvažavanje Vojvodine i koji će sadržati pet ključnih elemenata.

"To su zakonodavna, sudska i izvršna vlast, pravo na vlasništvo i izvorni prihodi. Tih pet elemenata su nešto o čemu ne možemo da pregovaramo, to su stvari koje zahtevamo", naveo je on.

Po Čankovim rečima, pred Vojvodinom se nalaze važna pitanja određivanja prema prošlosti, definisanja ustavnog položaja i borbe za njenu imovinu.

On je rekao da se teritororiji Vojvodine nalazi 90 odsto ukupne imovine NIS-a i da je njegova prodaja ruskom Gaspromu poklanjanje monopola nad energentima drugoj državi.

Čanak je pročitao pismo ambasadoru Rusije Aleksandru Konuzinu u kome ga upozava da Rusija pokušava da kupi imovinu koja ne pripada Vladi Srbije.

"Duboko sam uveren da Ruskoj federaciji ne treba sramota kupovine ukradene imovine. Ističem da , ako i dođe do potpisivanja tog ugovora sklapanog iza leđa javnosti, treba očekivati da on u nekom doglednom periodu bude stavljen van snage, a mi ćemo se potruditi da to bude što pre", rekao je Čanak.

Na 6. vanrednom kongresu LSV-a Čanak je bio jedini kandidat za predsednika, a na čelu stranke nalazi se od osnivanja 1990. godine.

Kandidaturu Čanka za predsednika stranke jednoglasno je podržao Glavni odbor LSV-a, kao i kandidature Nade Lazić, Aleksandra Jovanovića i Aleksandra Martona za potpredsednička mesta.

Tačno hiljadu delegata, goste i predstavnike medija su, pre toga, kao počasni gosti pozdravili predsednik Sandzačke demokratske partije Rasim Ljajić, predsednik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić, lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Marko Đurišić i drugi.

Prisustvovali su i britanski ambasador u Beogradu Stiven Vordsvord i diplomatski predstavnici SAD, Poljske, Mađarske, Crne Gore.

Javno je pročitano i pozdravno pismo predsednika Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranka Krivokapića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: