Obustave proizvodnje i u Kini

Dve Folksvagenove fabrike u Kini delimično će obustaviti proizvodnju zbog, kako je zvanično objašnjeno, redovnog održavanja fabičkih postrojenja.

Izvor: Beta

Nedelja, 14.12.2008.

11:21

Default images

Poslednjih meseci zabeležen je značajan pad prodaje automobila u Kini, koja posle SAD predstavlja drugo najveće tržište automobila u svetu. Kineska tv-stanica CCTV javila je da kompanija "FAV-Folksvagen" namerava da do kraja godine delimično obustavi proizvodnju u fabrici u Šangčunu, glavnom gradu provincije Džilin, a razlog tome je redovno održavanje fabričkih postrojenja.

Iz istog razloga biće smanjena privremeno, od sredine decembra do sredine januara, prekinuta proizvodnja u Folksvagenovoj fabrici u Šangaju, piše "Bejdžing njuz dejli".

Mediji u izveštajima ne navode druge detalje, a u dvema fabrikama, kao ni u predstavništvu Folksvagena u Pekingu niko nije želeo da komentariše te informacije.

Tokom prošle godine Folksvagen je u Kini prodao oko 910.000 vozila.

Prodaja automobila u Kini je međutim, u novembru opala za 16 odsto, što je oštar preokret imajući u vidu da je prošle godine u toj zemlji zabeležen porast prodaje od 18,5 odsto.

Svetski proizvođači automobila uzdali su se u ogromno prosperitetno kinesko tržište kako bi nadomestili pad prodaje automobila u drugim delovima sveta.

Kinesko ministarstvo industrije najavilo je u petak da vlasti u Pekingu razmatraju mere koje bi oživele prodaju automobila, a među njima su smanjenje kamata na kredite, ali i izbacivanje iz saobraćaja dotrajalih vozila.

Rumunija: Dačia-Reno i Ford traže pomoć

Proizvođači automobila Dačia-Reno i Ford traže državnu pomoć od Rumunije u formi državnih garancija za finansiranje od Evropske investicione banke (EIB), prenosi danas agencija Mediafaks.

Ford i Reno traže državne garancije za osigurane kredite od Evropske investicione banke u vrednosti od 400 miliona evra odnosno 100 miliona evra.

Predsednik Trajan Basesku je razgovarao juče sa regionalnim generalnim direktorom kompanije Reno Kristijanom Esteveom o problemima sa kojima se suočava kompanija.

Basesku je precizirao da je potrebna podrška države za automobilsku industriju u Rumuniji, na osnovu mera sa samita EU održanog 11. i 12. decembra u Briselu koje su usmerene na ublažavanje posledica globalne krize.

Dačia-Reno je pre nekoliko dana zaustavila proizvodnju do 2009. godine, a nije poznato kada će se u januaru obnoviti, zbog drastičnog pada potražnje na gotovo svim tržištima gde je kompanija prisutna.

U vreme dok je proizvodnja zaaustavljena, 11.000 od 14.000 zaposlenih je na prinudnom odmoru sa 85 odsto od plate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: