Stevanović: Dolazak Fijata izvestan

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović kaže da ne očekuje da će se desiti bilo šta drastično u vezi sa ugovorom Vlade Srbije i Fijata.

Izvor: B92

Nedelja, 14.12.2008.

11:13

Default images

Nema nikakve naznake da bi posao sa Fijatom mogao biti usporen ili na neki način poremećen, rekao je generalni direktor Grupe "Zastava vozila" Zoran Radojević, posle najave Fijata da će taj gigant iz Torina zbog svetske ekonomske krize koja i te kako potresa automobilskoj industriji, od ponedeljka na jednomesečni prinudni odmor poslati 50 hiljada zaposlenih.

Za gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića odluka Fijata je sasvim očekivan i u skladu sa svetskom ekonomskom krizom.

On ipak ne očekuje da će se zbog toga sa Zastavom desiti nešto drastično, niti da će se rokovi predviđeni Sporazumom Vlade Srbije i Fijata prolongirati.

“To je bilo očekivano jer je kriza sad vidljiva i prisutna i svi žele sad malo da razmisle o proizvodnji u svojim stokovima. To je jedan mali period kada će oni biti na odmoru. Mislim da se to neće odraziti na one aktivnosti koje mi zajednički imamo na revitalizaciji fabrike i na svemu onome što je po nekim rokovima dato”, očekuje Stevanović.

“Ja očekujem da se nastavi potpuno isto jer iz tih kontakata koje imaju naše zajedničke komisije ne vidim nikakav zastoj”, kaže on. Ipak, radnici su zabrinuti za svoju budućnost, a u Samostalnom sindikatu Zastava automobili tvrde da vesti iz Torina predstavljaju nagoveštaj lošeg razvoja događaja.

U tom sindikatu smatraju da je realno da će doći do prolongiranja termina naznačenih u ugovoru.

"Do 31. marta po ugovoru je trebalo da Fiat uplati 200 miliona evra za prvu tranšu koja bi značila početak realizacije ovog projekta”, kaže predsednik sindikata Zoran Mihajlović.

“Ako se već sada ide na plaćena odsustva i najavljuje recesija, a Fijatu je već pala proizvodnja i prodaja za 30 odsto, vrlo je teško očekivati da će u martu neko investirati 200 miliona. Ostaje da vidimo u narednih nekoliko dana šta će se dešavati", smatra on.

Samostalni sindikat dobio je saglasnost Agencije za privatizaciju i vlade da fabrička oprema na kojoj su se proizvodila vozila jugo, florida i Zastava 101 bude sačuvana.

Radnici veruju da je rešenje da bar vlada uplati novac predviđen za sledeću godinu, kako bi došlo do modernizacije proizvodnje.

A ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i ministarka za nacionalni investicioni plan

Verica Kalanović posetiće sutra Kragujevac. Oni će razgovarati sa gradskim rukovodstvom o realizaciji projekata sa italijanskim Fijatom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: