Pripreme za novi protokol o klimi

Na konferenciji UN o klimatskim promenama u poljskom Poznanju, prihvaćen je plan pregovora o sporazumu koji bi trebalo da zameni Protokol iz Kjota.

Izvor: B92

Subota, 13.12.2008.

11:54

Default images

Zemlje potpisnice Konvencije UN o klimatskim promenama usvojile su na konferenciji u Poznanju, završenoj prošle noći, rokove i program pregovora za narednih 12 meseci. Novi protokol trebalo bi da bude potpisan na konferencija u Kopenhagenu, koja će se održati od 7. do 18. decembra 2009. godine.

U martu će biti razmotren predlog ciljeva i načina za smanjenje zagađenja koje zagreva planetu, a zatim će na osnovu tog dokumenta u junu biti pripremljen tekst o kojem će se pregovorati.

Taj dokument će sadržati "zajedničku viziju" najrazvijenijih industrijskih zemalja, uključujući SAD, i zemalja u razvoju, i mogao bi da postane protokol iz Kopenhagena.

Razvijene industrijske zemlje, potpisnice Protokola iz Kjota koji ističe 2012. godine, najavile su da su spremne da nastave sa smanjenjem emisije štetnih gasova.

Te zemlje su saopštile da su spremne da razmotre preporuku stručnjaka da se emisije gasova smanje za 25 do 40 odsto do 2020. godine u odnosu na 1990. godinu. One bi trebalo da pre proleća sledeće godine zvanično objave namere za smanjenje emisije gasova.

Prema usvojenom planu rada, tokom 2009. godine biće četiri runde pregovora.

Na konferenciji u Poznanju postignut je dogovor da se zemljama u razvoju omogući direktan pristup fondu za prilagođavanje, koji je namenjen najugroženijim zemljama. Taj fond za sada, međutim, raspolaže skromnim sredstvima (50 miliona dolara), a planirano je da do 2012. godine u njemu bude 300 do 400 miliona dolara.

Neuspeh konferencije u Poznanju da poveća izvore finansiranja izazvalo je ogorčenje zemalja na jugu planete.

Posebna požanja posvećena je borbi za očuvanje šuma.

Na konferenciji, koja je počela 1. decembra, učestvovalo je više od 12.000 delegata iz oko 190 zemalja, a protekla je u senci neizvesnog usvajanja evropskog plana i pitanja američkog stava.

SAD su u Poznanju poslednji put predstavljali zvaničnici administracije predsednika DŽordža Buša, protivnika potpisivanja obavezujućeg međunarodnog sporazuma o smanjenju zgađenja.

Nevladine organizacije su ocenile da na konferenciji u Poznanju nije ostvaren dovoljan napredak, navodeći da je reč o propuštenoj prilici.

Organizacija za zaštitu prirodne sredine WWF ocenila je da je to rezultat slabljenja liderske uloge Evrope i opstrukcije industrijskih zemalja.

Nevladine organizacije su ukazale da na konferenciji nisu uzeti u obzir biodiverzitet i prava autohtonih naroda u raspravi o očuvanju šuma.

Organizacija Oksfam upozorila je da su u pregovorima nije razmotrena opasnost u kojoj se nalaze "milioni najranjivijih ljudi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: