Pirati oslobodili grčki tanker

Somalijski pirati oslobodili su grčki tanker sa naftom, otet oktobra, ali se za trojicu članova posade veruje da su mrtvi, saopštile su kenijske vlasti.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 13.12.2008.

09:54

Default images

"Pirati su oslobodili brod MT Ekšn", navodi se u saopštenju šefa programa kenijske kontrole obala istočne Afrike Endrua Mvangure. "Strahuje se da su trojica članova posade izgubili život pod, za sada, nerazjašnjenim okolnostima", dodao je on ne precizirajući da li su pirati dobili otkup za oslobađanje tankera.

Grčki tanker sa 20 članova posade somalijski pirati su oteli 10. oktobra u Adenskom zalivu.

Prema podacima Međunarodne pomorske službe, od početka godine u Adenskom zalivu i duž obala Somalije napadnuto je oko 100 brodova.

Somalijski pirati i dalje drže više od 300 članova posade i najmanje 14 brodova, među kojima i veliki tanker Saudijske Arabije sa dva miliona barela nafte.

Gejts: Nedostaju obaveštajni podaci

Sjedinjenim Američkim Državama nedostaju obaveštajni podaci da bi se borile protiv pirata na tlu Somalije, izjavio je danas američki sekretar za odbranu Robert Gejts.

"Sa informacijama kojima trenutno raspolažemo nismo u poziciji da sprovedemo kopnenu operaciju", rekao je Gejts na regionalnoj bezbednosnoj konferenciji u Bahreinu.

"Naša osnovna potreba su obaveštajni podaci, (da znamo) ko stoji iza (otmica)", istakao je Gejts.

Povodom medijskih izveštaja da "dva ili tri klana" stoje iza napada na brodove u blizini obala Somalije, Gejts je rekao da je neophodno utvrditi o kome je reč.

"Ukoliko uspemo da utvrdimo ko su ti klanovi možemo da delujemo na kopnu pod okriljem Ujedinjenih nacija i pronađemo načine da umanjimo kolateralnu štetu", rekao je Gejts.

Izjave američkog sekretara za odbranu usledile su nekoliko dana pošto je američka delegacija u UN ponudila nacrt rezolucije, kojim se državama daje pravo da se protiv pirata bore na kopnu, kao i na moru, naveo je Rojters.

Odlukom SB UN od 2. decembra ove godine donete su mere za jačanje međunarodne saradnje u suzbijanju gusarenja, a Evropska unija započela je 8. decembra prvu zajedničku pomorsku misiju protiv pirata aktivnih u vodama Somalije.

Vode oko Somalije veoma su opasne zbog aktivnosti pirata, koji otimaju brodove i uzimaju milionske otkupe, što utiče na povećanje troškova osiguranja brodova i ugrožava dopremanje robe i humanitarnih pošiljki.

Pirati su ove godine, prema raspoloživim podacima, u Adenskom zalivu oteli više od sto brodova, među njima i jedan saudijski tanker.U ovom trenutku oni drže desetak brodova i sa vlasnicima kompanija vode pregovore i njihovom otkupu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: