Traži se smena Roda Blagojevića

Državna tužiteljka Ilinoisa zatražila je od Vrhovnog suda te države da sa funkcije smeni guvernera Roda Blagojevića, koji je optužen za korupciju.

Izvor: Beta

Subota, 13.12.2008.

04:30

Default images

"U svetlu njegovog hapšenja na osnovu optužnice, guverner Blagojević više nema nikakav legitimitet da vrši svoje zvanične dužnosti", rekla je državna tužiteljka Liza Medigen. Rod Blagojević uhapšen je u utorak zbog otpužbe da je planirao da izvuče finansijsku korist iz ovlašćenja da imenuje naslednika novoizabranog predsednika SAD Baraka Obame u Senatu.

Iz zatvora je pušten uz kauciju.

Obama je izjavio da ni on ni njegov tim nisu imali nikakve kontakte sa Blagojevićem. Novoizabrani predsednik SAD je u više navrata pozvao Blagojevića da podnese ostavku, što je on odbio.

Medigenova je na konferenciji za novinare rekla da je zatražila od suda nalog za privremeno izuzeće guvernera, čime bi mu se oduzela većina ovlašćenja, koja bi onda preuzeo demokratski zamenik guvernera, u skladu sa odlukom suda.

Prema njenim rečima, država ne može da čeka kraj procedure za smenu koja je na dnevnom redu skupštine Ilinoisa sledeće nedelje, pošto "vladu države paralizuje guverner koji ne može da vlada".

"Znam da je ovo izuzetan zahtev, ali ovo su i izuzetne okolnosti", rekla je ona.

Još je nepoznanica šta bi sud mogao da odluči, pošto ima diskreciono pravo da odbije zahtev državnog tužilaštva.

Štampa: Emanuel kontaktirao kabinet Blagojevića

Ram Emanuel, kojeg je novoizabrani presednik SAD Barak Obama odredio za šefa svog kabineta, razgovarao je pre predsedničkih izbora u SAD sa kancelarijom guvernera Ilinoisa Roda Blagojevića o tome koga bi guverner trebalo da imenuje kao zamenika Obame u američkom Senatu, piše "Čikago tribjun".

U razgovorima nije sugerisano da je Emanuel bio uključen u navodnu "šemu" oko dobijanja upražnjenog mesta u Senatu, koja je rezultirala federalnom optužbom protiv Blagojevića, preneo je Rojters.

"Tribjun" je citirao izvore koji su naveli da je kontakt između Obaminog štaba i guvernerove administracije oko upražnjenog mesta u Senatu započeo znatno pre predsedničkih izbora u SAD 4. novembra.

Emanuel je nazvao bivšeg šefa Blagojevićevog kabineta, Džona Herisa, sa listom imena "prihvatljivih" za Obamu koja bi mogla da zauzmu prazno mesto u Senatu, saznaje se iz razgovora čije je prisluškivanje odobrila vlada, navodi list.

Obamini zvaničnici nisu odgovorili na pisanje lista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: