Jeftiniji mleko i brašno

Zbog pada kupovne moći građana, ali i novogodišnjih praznika, od ponedeljka sedam domaćih mlekara sniziće cene mleka do deset odsto, piše "Politika".

Izvor: Politika

Subota, 13.12.2008.

03:26

Default images

Proizvođači iz "Salford grupe" – "Imlek" i "Subotička mlekara", tvrde da će i ubuduće raditi nauštrb sopstvene zarade – prodajom dugotrajnog i nepasterizovanog mleka po novim cenama "pokrivaće samo troškove proizvodnje". Od iduće nedelje Imlekova "kravica", sa 2,8 odsto mlečne masti, koštaće od osam do 10 odsto manje.

Veleprodajna cena kratkotrajnog mleka biće 48,15 dinara po litru, umesto sadašnjih 53,50 dinara, dok će se pasterizovano, koje sada košta 65 dinara, prodavati po 59,90 dinara. Od "Imlekovih" proizvoda, i puter će, kako je najavljeno, koštati 12 odsto manje.

"Smanjena prodaja, kao i prognoze da će sve poskupeti, ključni su razlozi za ovo sniženje cena", objašnjava Nevena Veselinović iz kompanije "Imlek".

Prema njenim rečima, snižene cene "Imlekovog" mleka od iduće nedelje će biti trajne.

"Subotička mlekara" takođe je odlučila da snizi cene mleka, ali samo od 15. tekućeg meseca do 15. januara sledeće godine.

"Da bismo ublažili atak na porodične budžete, odlučili smo da u narednih mesec dana snizimo cenu našeg mleka. Kratkotrajno će biti jeftinije za tri dinara, a dugotrajno i do sedam dinara", objasnila je Tatjana Antić iz "Subotičke mlekare".

Drugim rečima, litar pasterizovanog mleka, umesto dosadašnja 52 dinara, koštaće 49, a za sterilizovano potrošači će izdvajati oko 60 dinara, dodaje ona.

Najprodavaniji tip brašna, T-500, kompanije "Žitko" iz Bačke Topole još od početka ovog meseca u prodaji je po osam odsto jeftinijoj ceni.

"Trgovanje pšenicom na berzi trenutno je u fazi mirovanja, tako da pojeftinjenje najtraženijeg brašna, u pakovanjima od jednog i pet kilograma, nije nauštrb poslovanja firme. Prvi smo se toga setili i nadamo se da će ostale mlinske kuće slično postupiti", kaže Dejan Pilja, direktor kompanije "Žitko" iz Bačke Topole.

On kaže da će se korigovana cena brašna u maloprodaji kretati od 38,50 do 43,30 dinara po kilogramu.

Ako posle mesec i po dana dođe do rasta prodaje, kako Pilja najavljuje, snižena cena brašna ostaće stalna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: