Najveća zarada na junetini

Sudeći prema izveštaju Radne grupe Vlade Srbije, trgovačke marže na najvažnije prehrambene proizvode kreću se od šest pa čak do 48,5 odsto, piše "Danas".

Izvor: B92

Subota, 13.12.2008.

03:25

Default images

Izveštaj, inače, nije javno obelodanjen. Najveću maržu trgovci zaračunavaju na juneće meso, čak 48,5 odsto (marže na piletinu iznose 31 odsto), mada ne zaostaju ni mesne prerađevine na koje trgovački namet iznosi od 14,1 do 38,3 odsto.

I u maloprodajnoj ceni mleka marže zauzimaju značajno mesto. Tako je, recimo, mleko Novosadske mlekare zbog "ugrađivanja" trgovaca skuplje za 17,3 odsto, odnosno 21,6 odsto.

U toj utakmici ne zaostaje ni hleb sa maržama od 17,2 odsto do 25 odsto. I dok visoke namete na mesne prerađevine trgovci pravdaju troškovima čuvanja u rashladnim vitrinama, korišćenjem mesoreznica i digitalnih vaga, kisela voda ne zahteva specijalne uslove prodaje.

Uprkos tome, marža na kiselu vodu "Knjaz Miloš", kreće se oko osam odsto, a nameti nekih trgovaca na vodu idu i do 34,1 odsto.

Uz opasku da je marža privatnih pekara opterećena nabavkom potrošne opreme, zatim papirnih ili plastičnih kesa, kao i drugim troškovima koji nisu iskazani u razlici između proizvođačke i maloprodajne cene, Zoran Pralica, predsednik Unije privatnih pekara Srbije, ističe za Danas da veliki industrijski proizvođači hleba nisu spremni da govore o rabatu koji "daju".

Aleksandar Stevanović, saradnik Centra za slobodno tržište, u izjavi za Danas tvrdi da je konkurencija na tržištu neophodna.

"Formiranje monopola, ili kartela u trgovini jedan je od razloga zašto nijedan novi trgovinski lanac ne dolazi u Srbiju. Jer, posle analize tržišta odustaju od namere da dođu, uprkos visokim maržama koje bi trebalo da im budu izazov", rekao je on.

Trgovci koje je Slobodan Milosavljević, ministar trgovine, pozvao da smanje marže i obezbede što niže cene proizvoda, kako bi se lakše prebrodila svetska ekonomska kriza, nisu bili voljni da govore za Danas.

Trgovci nisu spremni da javno govore i o rabatu kojim "ucenjuju" proizvođače, određujući im cenu koju bi trebalo da plate da bi se neki njihov proizvod našao u rafovima maloprodajnih objekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: