U Pristini Konferencija o ljudskim pravima – protest zbog presude Brovini

Izvor: B92

Petak, 10.12.1999.

20:24

Default images
U Pristini je u petak pocela sa radom medjunarodna Konferencija o ljudskim pravima. Na tom skupu je najavljeno obelodanjivanje tzv. “Plana za bezbednost Kosova”, koji bi, prema recima sefa UNMIK, Bernara Kusnera, podrazumevao povecanje broja policajaca. Ispred zgrade civilne misije UN, gde se odrzava konferencija, u petak su povodom presude Flori Brovini demonstrirali kosovski Albanci. Sudjenje predsednici Lige albanskih zena u petak je obelezilo i prvi dan medjunarodne Konferencije o ljudskim pravima, javlja za B2 92 novinar Radio Kontakta iz Pristine, Danijel Kovacevic.

“Kosovo ne sme zaboraviti, ali Kosovo mora oprostiti”, rekao je gospodin Bernar Kusner, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN, obracajuci se ucesnicima medjunarodne konferencije. U uvodnom govoru dr. Kusner je najavio za ponedeljak objavljivanje plana o bezbednosti Kosova koji ukljucuje i veci broj policajaca. I Kusner i Dan Everts, sef misije OEBS-a, osvrnuli su se u govorima na presudu Fljori Brovini, karakterisuci to kao ocigledan slucaj krsenja ljudskih prava. Everts je najavio skoro otvaranje Ombudsmana za pracenje i istrazivanje slucajeva krsenja ljudskih prava. U vreme konferencije, pred zgradom UNMIK-a, gde se skup odrzavao, okupilo se oko 5000 ljudi na poziv devet albanskih politickih partija protestujuci protiv presude dr. Brovini, i zbog, kako oni tvrde, neopravdanog drzanja 1500 njihovih sunarodnika u zatvorima u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: