Izveštaj nedovoljan za Holandiju

Izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije sa Haškim sudom realan je, smatra predsednik saveta za saradnju s Hagom Rasim Ljajić.

Izvor: B92

Petak, 12.12.2008.

18:35

Default images

Rasim Ljajić smatra, ipak, da današnji izveštaj tužioca Serža Bramerca o saradnji Srbije sa Tribunalom neće promeniti stav Holandije o odmrzavanju Prelaznog sporazuma sa EU. "Plašim se da ovo neće biti dovoljno za Holandiju", rekao je Ljajić.

On je podsetio da da Holandija uslovljava odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma između Srbije i EU hapšenjem i izručenjem optuženog Ratka Mladića Tribunalu u Hagu.

Gostujući u vestima na TV B92, Ljajić je okarakterisao kao "vrlo realan" izveštaj o saradnji Srbije sa Hagom koji je glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc danas predstavio Savetu bezbednosti UN.

"Izveštaj je čak i popravljen u odnosu na onaj pisani izveštaj koji je Bramerc pre 15 dana podneo Savetu bezbednosti, jer smo na neke zahteve u međuvremenu odgovorili", rekao je Ljajić.

On je rekao da je osnovni problem taj što je deo međunarodne zajednice, pre svega Belgija i Holandija, hapšenje Radovan Kardžića ocenio kao posledicu pritiska na Srbiju.

"Umesto da budemo uslovno rečeno nagrađeni ili da bude na adekvatan način vrednovano hapšenje Radovana Karadžića, ono nije shvaćeno kao dokaz naše spremnosti za saradnju sa Hagom, već kao dokaz da Srbija reaguje samo na pritiske i da može da uhapsi koga god hoće kada to želi", ocenio je Ljajić.

On je rekao da je umesto vrednovanja, Srbija "praktično kažnjena" za ono što je učinjeno u saradnji sa Tribunalom.

Specijalno tužilaštvo: Objektivno

U Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu smatraju da je izveštaj Serža Bramerca objektivan, jer, kako se navodi, Tužilaštvo čini sve da ispuni međunarodnu obavezu Srbije prema Haškom tribunalu.

Cilj Srbije je da preostala dvojica haških optuženika što pre budu u Hagu, rečeno je u Tužilaštvu u Srbiji.

Veoma je važno da se odluka o toj međunarodnoj obavezi donosi u Srbiji, rekli su u Tužilaštvu i ukazali da je cilj zvaničnog Beograda, kao i Tužilaštva, da preostala dvojica haških optuženika što pre budu u Hagu.

Sve ostalo, poput toga da li će Holandija dati "zeleno svetlo" podršci Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa Evropskom unijom je politika, smatraju u srpskom tužilaštvu za ratne zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: