Obama razočaran zbog Blagojevića

Novoizabrani američki predsednik Barak Obama kaže da je "užasnut i razočaran" povodom slučaja Roda Blagojevića i nada se da će on podneti ostavku.

Izvor: B92

Petak, 12.12.2008.

01:52

Default images

"Ja nisam imao nikakav kontakt sa kancelarijom guvernera, niti sam razgovarao sa njim o ovom pitanju. Želim da prikupim podatke o tome da li je bilo kontakata između osoblja tranzicionog tima i guvernerove kancelarije i to ćemo objaviti u narednih nekoliko dana“, istakao je Obama na konferenciji za novinare.

“Apsolutno sam siguran da naša kancelarija nije učestvovala u bilo kakvom sklapanju dogovora o mom senatskom mestu", rekao je novoizabrani predsednik SAD.

Uprkos hapšenju zbog optužbi za korupciju, Blagojević se vratio na posao i po svemu sudeći nema nameru da podnese ostavku, preneo je "Glas Amerike".

U ceo slučaj je, prema transkriptima telefonskih razgovora, umešana i Blagojevićeva supruga Peti, koja je preko svog oca, uticajnog čikaškog političara Ričarda Mela, omogućila suprugu da napreduje na političkoj sceni u Čikagu.

Blagojević i Mel su, međutim, prestali da razgovaraju nakon što je guverner Ilinoisa zatvorio deponiju Melovog rođaka.

Ako Blagojević odbije da podnese ostavku, državni lideri predložiće održavanje specijalnih izbora na kojima bi trebalo da bude popunjeno Obamino senatsko mesto.

Državni tužilac Ilinoisa Liza Medigan saopštila je da postoji mogućnost da preduzme određene akcije kako bi naterala Blagojevića da napusti položaj. Ona je istakla da je spremna da ide do Vrhovnog suda kako bi guvernera proglasila nepodobnim za obavljanje te funkcije.

Guverner Ilinoisa pritvoren je u utorak, a nakon pojavljivanja pred saveznim sudijom, gde se izjasnio da nije kriv, pušten je uz kauciju.

Istražitelji Federalnog istražnog biroa (FBI), koji su nekoliko godina radili na slučaju Blagojevića, optužili su ga za više krivičnih dela korupcije uključujući prodaju mesta u američkom Senatu koje je ostalo upražnjeno posle Obaminog prelaska u Belu kuću.

Prema zakonima Ilinoisa, guverner Blagojević treba da odluči ko će zameniti Obamu u Senatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: