Zanijer: Euleksu je lakše

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer rekao je da će UNMIK i dalje biti prisutan na Kosovu i nastaviće da obavlja važnu političku ulogu.

Izvor: B92

Petak, 12.12.2008.

01:44

Default images

"Od nas se očekuje i podnošenje tromesečnih izveštaja o situaciji na terenu. Tim pre što je međunarodna zajednica još duboko podeljena oko statusa Kosova i što je i dalje na snazi Rezolucija 1244", rekao je Zanijer u razgovoru za "Večernje novosti".

"Takođe, znamo da je Euleks ovde raspoređen pod kišobranom UN, tako da će UNMIK i dalje imati jako prisustvo i obezbeđivaće okvir za sprovođenje Rezolucije 1244 za sve aktere koji su ovde", rekao je šef UNMIK-a.

Što se tiče pregovora oko plana generalnog sekretara UN Ban Ki Muna od šest tačaka, Zanijer kaže da "sada prelazimo u fazu sprovođenja svih stvari dogovorenih u Savetu bezbednosti".

"Euleks je", nastavio je on, "preuzeo one aranžmane koje je UNIM već imao, na primer, imenovanje viših policijskih službenika srpske nacionalnosti, što uopšte nije lako rešiti. Dajemo Euleksu vremena da se rasporedi, da uspostavi kontrolu nad svojim aktivnostima, a kako vreme bude prolazilo, Euleks će preuzeti glavnu ulogu, pre svega u oblasti vladavine prava".

Na pitanje koja je suštinska razlika u mandatu UNMIK-a i Euleksa, Zanijer kaže da Euleks ima mandat koji je izrađen u Briselu, ali on radi na osnovu Rezolucije 1244, što znači da ima izvesnu odgovornost prema Savetu bezbednosti.

Bitnija razlika je u pogledu policijskih poslova, dodao je on, gde oni imaju određena izvršna ovlašćenja, ali njihova uloga treba da bude da nadziru, prate i savetuju. Slično je i u oblasti pravosuđa - evropske sudije i tužioci imaće svoje nezavisne funkcije.

UNMIK će zadržati određene nadležnosti u ovim oblastima, pre svega u smislu održavanja veze sa onim zemljama koje nisu priznale nezavisnost Kosova i koje su prihvatile jedino Rezoluciju 1244 kao okvir za delovanje na Kosovu.

On ne smatra da dolazak Euleksa znači samo produbljivanje postojećeg stanja na terenu i još veću podelu Srba i Albanaca.

"Ja se ne slažem sa tim, ali istina je da oni preuzimaju situaciju onakvu kakva jeste. U suštini, nema velikog napretka, ali ima dinamike, pogotovu na političkom nivou, u pogledu jačanja uloge EU", dodao je Zanijer.

On je potvrdio i ono što je rekao u Savetu bezbednosti UN, da međunarodna zajednica nije postigla uspeh u pokušaju da prevaziđe određene barijere.

Ipak, on misli da će nova misija EU najverovatnije imati bolji učinak.

"Euleks će imati, pre svega, više podsticaja u cilju stvaranja stabilnosti na Balkanu, dugoročne održivosti i razvoja regiona, jer je to u interesu Evrope", rekao je šef UNMIK-a Lamberto Zanijer za "Novosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: