Pomagala za kvalitetniji život

Institut za asistivnu tehnologiju Švedske i švedska ambasada u Beogradu organizovaće od 13. do 17. decembra izložbu pomagala za osobe sa invaliditetom.

Izvor: B92

Petak, 12.12.2008.

01:18

Default images

Izložbom pod nazivom "I mi smo tu" poručuje se srpskoj javnosti da se sa fizičkim ili mentalnim hendikepom može kvalitetno živeti. Izložbom će biti predstavljeno preko stotinu najsavremenijih pomagala: delovi nameštaja, oprema, kompjuterski programi, igračke, školski predmeti.

Sva pomagala su dizajnirana tako da ispunjavaju specifične potrebe dece i odraslih sa različitim oblicima invaliditeta.

Kuriozitet je i da je ova izložba za sedam godina obišla devet evropskih zemalja, a u Beograd stiže iz Pekinga gde je nedavno prikazana na Paraolimpijskim igrama.

“Porukom ‘I mi smo tu’ ova izložba šalje poruku invalida srpskoj javnosti da nije sramota biti invalid, a uz novu asistivnu tehnologiju - koju ćemo ovom izložbom predstaviti - osobe sa invaliditetom mogu bitno poboljšati kvalitet svog života”, kaže ambasador Švedske Krister Bringeus.

Koordinatorka Savetovališta za samostalan život invalida i narodna poslanica Gordana Rajković nada se da će država uvesti u spisak bar neke od oviih pomagala, koja su neophodna, ali za većinu naših invalida preskupa.

”Nove tehnologije otvaraju neslućene, ali zaista neslućene mogućnosti za osobe sa invaliditetom da iskažu svoje potencijale i one su preduslov izjednačavanja mogućnosti za osobe sa invaliditetom”, objašnjava ona.

“U Srbiji, nažalost, još uvek, mi kad govorimo o pomagalima, govorimo o nekim vrlo bazičnim stvarima“, kaže Rajkovićeva.

Izložba u Srbiji ima za cilj da proširi znanje o mogućnostima samostalnog i daleko kvalitetnijeg života osoba sa invaliditetom.

Pokrovitelj izložbe je njeno kraljevsko visočanstvo prestolonaslednica Viktorija od Švedske koja će i otvoriti izložbu u Beogradu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: