Brest: Nastavljene demonstracije

Nekoliko desetina mladih demonstranata sukobilo se sa policijom u Brestu, a demonstracije srednjoškolaca protiv reforme obrazovanja nastavljene su širom zemlje.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.12.2008.

20:29

Default images

U Brestu je policija ispalila nekoliko suzavaca na grupu od oko 200 mladih, pretežno srednjoškolaca, koji su pokušali da blokiraju most. Do ovih nereda je došlo nakon što su demonstranti završili mirnu protestnu šetnju. Mladi, koji nisu nosili parole niti su uzvikivali slogane, napali su policiju kamenicama.

Isti scenario se dogodio juče, na marginama demonstracija protiv reforme srednje škole, kada se manja grupa mladih sukobila sa policijom i, prema policijskim izvorima, načinila štetu na radnjama, vozilima i zgradama.

U Nantu je blokirano petnaestak srednjih škola, a oko 600 srednjoškolaca je mirno demonstriralo. U Kanu. na severnoj obali, je demonstriralo oko hiljadu srednjoškolaca bez incidenata, dok je nastava bila poremećena u 37 od 70 srednjih šloka u Normandiji.

Oko 200 đaka srednje škole u oblasti Eks-an-Provans je blokiralo tokom sat vremena bulevar, pre nego što ih je policija rasterala, koristeći suzavac.

Slična situacija je i u oblasti Marseja, gde je 105 srednjih škola ili blokirano, ili je nastava poremećena.

U mnogim školama đacima su se pridružili njihovi profesori, koji strahuju od ukidanja radnih mesta, što je predviđeno novim zakonom.

Srednjoškolci su se organizovali preko sms poruka i Interneta. U jednoj od ovih poruka, čiji sadržaj prenose francsuki mediji, pozivaju se na okupljanje na nacionalnom nivou protiv reformi u obrazovanju sledeće srede.

"Borimo se uz profesore i studente, zato što je ova reforma zamišljena da u celini uništi naš obrazovni sistem", navedeno je u poruci.

Policija je saopštila da je privela nekoliko demonstranata, zbog krađe i napada na policajca, koga je udario jedan srednjoškolac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: