Grigorije: Crkvi potreban dijalog

Zahumsko-hercegovački vladika Grigorije izjavio je da je pismom koje je poslao vladikama samo želeo da pokrene dijalog u srpskoj crkvi.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.12.2008.

18:36

Default images

Vladika je za B92, u prvom javnom istupu posle pisma arhijerejima, rekao da sve vladike treba da govore otvoreno i iskreno, zbog čega je u pismu naveo grehove nekih vladika. "To nisam uradio zato što mrzim nekog, nego zato što volim crkvu i Hrista i te ljude", kaže vladika Grigorije.

Interno pismo zahumsko-hercegovačkog vladike Grigorija upućeno svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve izazvalo je veliku pažnju medija.

Ni tri dana pošto su se u medijima pojavili delovi pisma, a u kome Grigorije trenutno stanje u crkvi naziva blokadom i uvođenjem vanrednog stanja, niko od u pismu pomenutih vladika nije reagovao.

Zahumsko-hercegovački episkop za B92 kaže da je hteo da otvori dijalog koji bi doveo do pomirenja i zagrljaja među vladikama.

"Hteo sam da postignem da krenemo iz ove stagnacije koja je nastala. Da li je dobra reč ‘vanredno stanje’ ili nije, uglavnom, crkva ima svoju strukturu. Ta struktura podrazumeva da postoji predsedavajući i da je on tu u funkciji. Naš zaista divni patrijarh to danas ne može biti jer je bolestan, u bolnici je, i star je", navodi Grigorije.

Grigorije se u pismu usprotivio činjenici što "crkveni arhijereji nisu ispunili volju bolesnog patrijarha Pavla i izabrali njegovog naslednika”.

Najmlađi vladika navodi da je bez poglavara crkva u stanju haosa i ne menja se jer probleme, umesto da rešava, gura pod tepih.

On optužuje sinod da “pilatovski pere ruke i ćutke prelazi preko ponašanja vladika Pahomija, Filareta, Artemija i Nikanora”.

"Nisam nikad mogao da prihvatim to da smo crkva nas 40 vladika. Crkva su svi ljudi, i sveštenici i đakoni i obični ljudi koji su kršteni, i čak oni koji nisu kršteni, a tu su među nama. Svi imaju pravo da kažu svoje mišljenje, ali naša je najveća odgovornost i zato mi treba pre svega da govorimo", kaže Grigorije.

Vladika Girogorije ne veruje da će imati problema zbog pisma koje je uputio vladikama, niti da će ta tema biti pokrenuta na sednici sinoda koja je zakazana za 16. decembar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: