Stranke za inicijativu LDP-a

Inicijativu LDP-a da se održi međustranački sastanak o izlasku iz ekonomske krize i funkcionisanju parlamenta prihvataju SPS, DS, G17, Nova Srbija i DSS.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.12.2008.

17:50

Default images

Političke partije u Srbiji retko uspevaju da se saglase oko najbitinijih pitanja koja muče građane Srbije, ali neke od njih, bar kako kažu, prihvataju da njihovi lideri sednu za isti sto i dogovore se o tome kako da se iz krize izađe.

Inicijativu Liberalno-demokratske partije za održavanje sastanka šefova stranaka kako bi pronašli rešenje za izlazak iz ekonomske krize i funkcionisanje parlamenta, prihvataju SPS, DS, G17 plus, Nova Srbija i DSS.

Ipak, na različite načine vide kako do tog cilja treba doći.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović traži od šefova ostalih parlamentarnih partija da sednu za sto i postignu dogovor za izlazak iz krize.

Šef socijalista Ivica Dačić objašnjava da taj razgovor nije put ka rekonstrukciji Vlade.

“Situacija u Srbiji je na klackalici. Dođe li do nekih poremećaja, situacija može postati i haotična, zato mora biti kontrolisana”, smatra Dačić.

“Da bi bila kontrolisana, mora se postići dogovor i sa sindikatima i sa poslodavcima i sa penzionerima… Znači, sa svim socijalnim strukturama sa kojima je važno da se taj dogovor postigne o merama ekonomske politike”, rekao je on.

Spremni da sednu za isti sto i razgovaraju su i G17 plus i Nova Srbija. To kažu funkcioneri stranaka Suzana Grubješić i Velimir Ilić.

“Za održavanje takvog sastanka potrebna je volja svih koji bi učestvovali. G17 plus je svakako spreman da bude tu”, kaže Grubješićeva.

“Ovako ne ide. Vidite da ima mnogo problema u parlamentu. Nema ozbiljnosti kako da se izađe iz ove finansijske krize u merama koje se preduzimaju”, smatra Ilić.

Razgovor nije sporan ni za DSS i Demokratsku stranku.

Dok zamenik šefa poslanika DSS-a Rade Obradović upozorava da neformalni kontakti ne mogu da daju rezultate, Jelena Trivan kaže da je DS već prvi korak ka dogovoru napravila.

“Mora da se radi mnogo brže nego sada, Vlada mora brže da reaguje. Nisu nam potrebna neformalna tela i neformalne konsultacije, nego je potrebno da se formalizuje, da se napravi jedno telo koje bi objedinilo sve faktore u zemlji koji mogu da daju doprinos smanjenju efekata krize. To telo može da formira jedino Narodna skupština, a u njemu moraju da nađu mesto svi bitni faktori u zemlji”, smatra Rade Obradović.

O razgovorima koje LDP predlaže za sada se ne zna samo stav radikala.

Iako se svi ostali slažu da je vreme za dogovor, do tog sastanka do danas nije došlo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: