Rusi ne pristaju na "krovni ugovor"

Ruski pregovarači ne pristaju na potpisivanje "krovnog ugovora" o energetskom sporazumu Srbije i Rusije, stoji u izveštaju srpskog pregovaračkog tima.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 11.12.2008.

15:26

Default images

Takav stav ruski pregovarači obražložili su time da je energetski sporazum, potpisan krajem januara u Moskvi, dovoljna garancija da će biti realizovano sve što je navedeno u tom dokumentu.

Energetski sporazum predviđa, pored prodaje 51 odsto kapitala Naftne industrije Srbije za 400 miliona evra ruskom Gaspromu, izgradnju podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor i izgradnju gasovoda Južni tok.

Rusi traže da se do kraja godine potpiše samo ugovor o prodaji NIS-a i ne prihvataju, kako je navedneo u izveštaju srpskog tima u koji je agencija Beta imala uvid, "uzajamnu povezanost" triju projekata, poredviđenih energetskim sporazumom. Rusi, stoji u izveštaju, ne žele da daju garancije za ispunjavanje obaveza iz ugovora o prodaji NIS-a, a istovremeno insistiraju da se na taj ugovor ne primenjuju odredbe Zakona o privatizaciji koji se odnose na raskid ugovora.

Zahtev ruske strane je da NIS ima puni monopol na uvoz i preradu nafte i naftnih proizvoda u Srbiji, uz mogućnost da se izvozi samo gorivo koje ispunjava euro 5 standard.

Gasprom, ukazuju srpski pregovarači, zahteva i da se eventualne ekološke štete koje prouzrokuje NIS nadoknađuju iz budžeta Srbije, a srpski eksperti su predložili da se iz budžeta pokriva maksimalno pet odsto od prodajne vrednosti NIS-a.

Rusi nemaju nameru da počnu ulaganja u NIS do 2011. godine i traže da se rok za završetak investicija u modernizaciju produži do 2014. godine. Gasprom će, kako predlaže ruska strana, investicije finansirati zaduživanjem NIS-a komercijalnim kreditima, koje će obezbediti do 2012. godine.

Taj kredit za investicije u vrednosti od 500 miliona evra otplaćivao bi se u roku od deset godina, sa grejs periodom do 2013. godine.

Prema predlogu ruskih pregovarača, NIS bi isplaćivao dividende u iznosu od najmanje 10 odsto od ostvarene dobiti, ali tek posle isteka grejs perioda za otplatu kredita.

Zahtev ruske strane je da samostalno imenuje direktora i predsednika Upravnog odbora NIS-a, kao i kompletan izvršni odbor direktora, a Srbija da imenuje samo predsednika Skupštine NIS-a.

Izveštaj dostavljen poslanicima

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić potvrdila je da je Skupštini Srbije dostavljen izveštaj srpskog pregovaračkog tima o dosadašnjem toku pregovora o realizaciji energetskog sporazuma sa Rusijom. Ona je novinarima u Skupštini Srbije kazala da je informacija dostavljena da bi poslanici imali pun uvid u tok pregovora jer je, kako je rekla, očigledno da postoje razlike u interpretacijama o čemu se pregovaralo i do kojih se rezultata došlo.

"Svaki poslanik će moći da vidi da li se tok pregovora oslanjao na ono što je u Skupštini Srbije ratifikovano ili je bilo pokušaja da se, kako kaže jedan ministar, izađe iz pravnog okvira u toku pregovora", kazala je ona.

Ona je ponovo odbacila optužbe da G17 plus hoće da sruši energetski sporazum sa Rusijom.

"Hteli smo da popravimo ono što se očigledno ne može popraviti, a to je da sva pitanja sporazuma idu u paketu, da se potpiše jedan krovni ugovor i tri posebna", kazala je ona.

Prema njenim rečima, Gasprom nije spreman da da garancije za izgradnju gasovoda Južni tok, bez obzira što postoji politička volja Rusije da to uradi.

Ona je navela da je od početka bilo jasno da će biti onako kako želi Gasprom, a ne Srbija.

DSS-NS: Završena tema, sporazum odličan

Poslanik Demokratske stranke Srbije Nenad Popović ocenio je da je ideja da Skupština Srbije ponovo raspravlja o naftno-gasnom aranžmanu sa Rusijom "licemeran pokušaj pojedinih ministara koji su od početka rušili sporazum da ponovo pokrenu jednu temu koja je završena". On je rekao da Skupština o tome uopšte ne treba da se izjašnjava jer je ona već ratifikovala taj sporazum.

Predsednik poslaničke grupe Nova Srbija Velimir Ilić ocenio je da je gasni sporazum Srbije i Rusije izvanredan i da se mora verovati sporazumu dveju država.

"Ako je jedan sporazum ratifikovan u dve skupštine i ako su dve vlade napravile sporazum, definisale svaku stavku u tri faze, to onda znači da su to tri celine i ne možemo da ne verujemo međudržavnom sporazumu dve države", rekao je Ilić novinarima u parlamentu.

On je precizirao da NIS nije prodat, već da je njegova prodaja samo jedan segment i deo kompletnog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: