"Vladine mere udar na sirotinju"

Povećanje akciza na kafu, pivo, naftu i cigarete, koje je Vlada predvidela u budžetu za 2009, predstavlja udar na sirotinju, ocenjuje ekonomista Danilo Šuković.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.12.2008.

13:13

Default images

Povećanje akciza je najizdašniji izvor punjenja budžeta, pogotovo kada su u pitanju proizvodi koji se masovno koriste. Tako će sledeće godine sadašnja visina akciza na dizel gorivo biti uvećana za pet dinara, a na benzin za jedan dinar. Akcize na kafu porašće za 10 odsto, a na pivo za dinar i po po litru.

Akcize na sve vrste cigareta prvo će biti uvećane za dva dinara, a zatim će uslediti povećanje od dva odsto u odnosu na postojeću cenu.

Građani većinom ne odobravaju poskupljenja i nisu spremni da se odreknu pomenutih proizvoda.

Ekonomista Danilo Šuković je, gostujući u vestima na TV B92 rekao da će Vlada na ovaj način sigurno ostvariti planirane prihode i popuniti rupe u budžetu pošto je malo verovatno da će zbog povećanja akciza opasti prodaja pomenutih proizvoda.

“Moja glavna zamerka je to što se teret prenosi na siromašniji deo stanovništva. Uopšte nije vođeno računa, ako već treba da snosimo teret krize, da to bude ravnomerno, pa čak i da bogatiji snose veći teret. Svi pijemo kafu, svi pijemo pivo, mnogi voze kola. To je, po meni, jedna mera koja je samo gledala na to da se ta rupa popuni u budžetu, a to ko će platiti račune, nismo mnogo vodili računa”, kaže Šuković. O odgovornosti i merama koje treba preduzeti da bi se održala makroekonomska stabilnost u zemlji, danas će biti reči i u Vladi Srbije.

Naime, guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić potvrdio je da će na sednici vlade biti reči i o memorandumu o saradnji vlade i centralne banke, kojim će biti regulisana međusobna odgovornost za mere na održavanju makroekonomske stabilnosti zemlje u narednom periodu.

Jelašić, međutim, nije mogao sigurno da potvrdi da će memorandum danas biti potpisan.

To je bio jedan od preduslova za aranžman sa MMF-om - da Vlada Srbije, Narodna banka Srbije i Agencija za osiguranje depozita potpišu memorandum u kome će biti jasno definisane nadležnosti u oblasti privrede, finansija i makroekonomske stabilnosti, izjavio je Jelašić novinarima.

Odgovarajući na pitanje da li je povećan iznos garancije države na depozite u bankama sa 3.000 na 50.000 evra po jednom štednom ulogu, Jelašić je rekao da je predlog zakona koji to reguliše već u skupštinskoj proceduri, a danom izglasavanja taj propis će stupiti na snagu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: