Obama poručio Blagojeviću: Ostavka

Novi predsednik SAD Barak Obama pozvao je guvernera Ilinoisa Roda Blagojevića, optuženog da je pokušao da proda Obamino senatorsko mesto, da podnese ostavku.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.12.2008.

08:22

Default images

Obama smatra da je u postojećim okolnostima teško da guverner efektivno radi svoj posao i služi narodu Ilinoisa. Blagojević je uz kauciju pušten iz pritvora i nastavio je da obavlja guvernersku dužnost pošto se prethodno izjasnio da nije kriv.

Portparol Baraka Obame, Robert Gibs, rekao je da je novoizabrani predsednik saglasan da je u ovakvoj situaciji teško da guverner Blagojević efikasno radi svoj posao i služi građanima Ilinoisa.

Obama takođe smatra, prenosi Gibs, da bi zakonodavni organi Ilinoisa trebalo da razmotre održavanje specijalnih izbora na kojima bi bio izabran novi guverner.

Nakon brojnih nagađanja u štampi, kandidat za naslednika Baraka Obame u Senatu, Džesi Džekson Mlađi, istakao je da nema nikakve veze sa ovim skandalom i da je u razgovoru sa advokatima saznao da nije predmet istrage.

“Ja odbijam da plaćam za ovu političku igru, nemam udela u ovoj aferi i nisam učinio ništa protivzakonito. Nisam ovlastio nikoga da guverneru Blagojeviću prenosi bilo šta u moje ime. Nisam poslao poruku ili predstavnika guverneru da napravi ponudu, da brani moj slučaj ili predloži dogovor u vezi sa izborom za Senat”, kazao je Džekson Mlađi.

Mišljenja Blagojevićevih sugrađana u Čikagu su podeljena. Dok ga jedni doživljavaju kao dobrog suseda, drugi smatraju da bi za dobrobit Ilinoisa trebalo da podnese ostavku.

“Za poslednje četiri godine koliko živim ovde nije bilo nikakvih problema. On je odličan komšija i običan građanin koji redovno plaća porez.”

“Ja mislim da bi trebalo da podnese ostavku kako bi bi se dalje nastavilo sa radom. Ne razumem kako u ovakvoj situaciji neko može da radi. Da li je on kriv ili nije, nije toliko važno. Bitnije je da li i dalje može biti političar.”

Američki Federalni istražni biro je prikupio dokaze prema kojima je Blagojević nameravao da uzme novac i obezbedi za sebe i svoju suprugu poslove u zamenu za imenovanje senatora u skladu sa željama pojedinih interesnih grupa.

Guverneru Ilinoisa sada preti 20 godina zatvora prema optužnici za udruživanje radi prevare i još 10 godina zbog navođenja na primanje mita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: