UN: Nagrade za ljudska prava

Generalna skupština Ujedinjenih nacija obeležila je godišnjicu usvajanja deklaracije i uručila nagrade UN za ljudska prava.

Izvor: Beta

Četvrtak, 11.12.2008.

03:18

Default images

Laureati su nevladina organizacija Hjuman rajts voč, Kanađanka Luiz Arbur, koja je bila prethodni visoki komesar UN za ljudska prava, bivši američki ministar pravde Remzi Klark, lekar iz Konga Denis Mukvege i direktorka pokreta "Jamajčani za pravdu" Kerolajn Gomes.

Posthumno će nagrade dobiti američko-brazilska verska radnica Doroti Stang, koja je ubijena 2005, i bivša pakistanska premijerka Benazir Buto, ubijena u decembru prošle godine.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ukazao je na univerzalnost ljudskih prava i nužnost njihove primene.

"Na Dan ljudskih prava (10. decembar) izražavam nadu da ćemo ispuniti zajedničku odgovornost u zaštiti prava sadržanih u Univerzalnoj deklaraciji", naveo je Ban u poruci povodom 60-godišnjice usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

On je, međutim, naveo da se neće ispuniti ideal sadržan u tom dokumentu dok se njegovi principi ne budu primenjivali "svuda na svetu i za sve".

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navatenem Pilek rekla je da se neće tolerisati nikakvi kompromisi ili selektivna primena ljudskih prava.

"Moramo da radimo na punoj primeni ljudskih prava na terenu, tako što ćemo uticati i poboljšati život ljudi, žena i dece, koji svi, bez obzira na rasu, pol, veru, nacionalnost, imovinsko stanje ili mesto rođenja, treba da uživaju svako od prava navedenih u Univerzalnoj deklaraciji", kazala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: