SAD: Protiv pirata i na kopnu

SAD su dostavile Savetu bezbednosti UN novi nacrt rezolucije o delovanju protiv pirata u priobalju Somalije, koja i kopnene akcije, kažu diplomate u UN.

Izvor: Beta

Četvrtak, 11.12.2008.

02:21

Default images

Prvi sastanak stručnjaka o nacrtu rezolucije planiran je za danas i, ako bude uspešan, rezolucija bi mogla da bude usvojena u utorak u prisustvu više ministara spoljnih poslova, rekle su diplomate. Šefovi diplomatija SAD i Rusije, Kondoliza Rajs i Sergej Lavrov, u ponedeljak bi trebalo da doputuju u Njujork, na sastanak "četvorke" za Bliski istok.

Dokument koji predlažu SAD, ako bude usvojen, biće od juna četvrta rezolucija Saveta bezbednosti UN o suzbijanju piraterije u vodama Somalije, koje sve više zabrinjava međunarodnu zajednicu.

Nacrt rezolucije, u koji je AFP imao uvid, predviđa da se zemljama uključenim u borbu protiv pirata, privremeno odobri preduzimanje "svih nephodnih mera na kopnu Somalije, kao i u vazdušnom prostoru te zemlje, da bi se oni koji koriste tu teritoriju sprečili u pripremanju i izvođenju piratskih akcija na moru".

Države i regionalne organizacije se rezolucijom pozivaju da uspostave "mehanizam međunarodne saradnje" za koordinaciju borbe protiv pirata, i navodi da centar za koordinaciju treba da bude u regionu.

Odredbe o pravu na intervenciju na somalijskoj teritoriji mogle bi biti sporne za pojedine članice Saveta bezbednosti UN, navodi AFP.

Zvaničnik Stejt departmenta je rekao danas da je reč o složenom pitanju.

Prema diplomatama u Savetu bezbednosti UN, neke zemlje bi mogle da tvrde da nacrt rezolucije koji predlažu SAD predviđa ne samo intervenciju protiv pirata u slučaju napada na moru, već i preventivnu akciju.

Ti izvori su naveli da je zato potrebno u rezoluciju uneti stroga ograničenja.

Nova otmica u Adenskom zalivu

Somalijski pirati oteli su u Adenskom zalivu dva jemenska ribarska broda sa ukupno 17 članova posade, objavljeno je na jemenskom državnom veb sajtu.

Za otmicu se saznalo od nekoliko članova posada dva oteta broda koji su uspeli da pobegnu u malom čamcu i da o tome obaveste jemensku obalsku stražu u luci Aden.

Od početka godine u Adenskom zalivu i Indijskom okeanu kod obala Somalije, kuda ide jedan od najprometnijih pomorskih puteva koji spaja evropske i azijske zemlje, oteto je skoro 100 brodova.

Brodovi se otimaju zbog otkupa. Pretpostavlja se da su pirati na ime otkupa dobili više desetina miliona dolara.

Sve veća aktivnost somalijskih pirata dovela je do velikog poskupljenja osiguranja brodova koji idu kroz te vode, kao i do velike koncentracije stranih ratnih brodova u regionu.

Pirati trenutno drže pod kontrolom više od deset brodova, sa skoro 300 članova posade. Među tim brodovima je i saudijski supertanker sa tovarom nafte vrednim 100 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: