Nema reakcija na pismo vladike

Pismo vladike Grigorija, o odluci Sabora SPC da ne uvaži molbu patrijarha Pavla o povlačenju sa funkcije, za sada prolazi bez reakcije arhijereja.

Izvor: B92

Sreda, 10.12.2008.

17:35

Default images

U pismu na osam strana, koje ovih dana objavljuje štampa, episkop zahumsko-hercegovački trenutno stanje u crkvi naziva blokadom i uvođenjem vanrednog stanja. Ni vladika Grigorije se za sada ne oglašava, ali je indirektno potvrdio da je pismo autentično.

Mesec dana posle Sabora Srpske pravoslavne Crkve, vladika Grigorije pismom se obratio svih arhijerejima, a ono je dospelo i u javnost.

Grigorije, koji važi za modernu struju u crkvi, a nezvanično se pominje i kao vladika koga bi vlast rado videla kao novog patrijarha, usprotivio se činjenici što "crkveni arhijereji nisu ispunili volju bolesnog patrijarha Pavla i izabrali njegovog naslednika“.

U pismu, za koje je B92 dobio potvrdu da je autentično, najmlađi vladika navodi da je bez poglavara crkva u stanju haosa i statusa kvo, jer probleme umesto da rešava, gura pod tepih.

I savetnik u Balkanološkom institutu Srpske akademije nauka i umetnosti Boško Bojović smatra da je iznošenje takvih informacija «hrabra odluka“, bez obzira na posledice.

"To je pitanje na koje je teško dati odgovor da li će moći da izazove bilo kakve promene, ali je dobro utoliko da se vidi da u Srpskoj pravoslavnoj crkvi postoji jedna mlađa generacija episkopa, koji jesu za promene, i postoji jedna, možda većina, koji su upravo za to da se ništa ne menja, koji su za status kvo. To se sve više pokazuje", objašnjava on.

Zvanične reakcije iz crkve nema, a o Grigorijevom pismu nisu želeli da govore ni vladike do kojih je B92 uspeo da dođe.

Vladika Artemije je kratko rekao za B92 da zna o čemu se radi u pismu, ali da ne želi da ga komentariše", dok episkop niški Irinej tvrdi da pismo nije ni dobio.

Verski analitičar Živica Tucić veruje da će odgovora biti.

"Ovo sada potvrđuje bojazan da u crkvi ima problema čije rešavanje ipak ne treba izbegavati. Episkop Grigorije je ponudio svoje stavove, ja mislim da o njima trena zaista porazgovarati, kada su već dospeli na ovaj neobičan način i do javnosti", kaže Tucić.

"Sigurno će bit reakcija, ja uopšte ne mislim da ih neće biti, ali ne treba ih očekivati jedan dan iza toga", smatra on.

Izostala je i reakcija ministra vera Bogoljuba Šijakovića, koga episkop Grigorije takođe pominje u pismu, i to kao čoveka koji je pred novembarski Sabor Srpske pravoslavne crkve imao svoju viziju novog poglavara i to mišljenje podelio sa nekim od vladika.

Inače episkop zahumsko-hercegovački nije negirao da je njegovo pismo, objavljeno u novinama, autentično, ali se pobunio što je do toga uopšte došlo, jer je na taj način povređeno pravo na privatnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: