Dinkić: Saglasnost Skupštine za NIS

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić tvrdi da ruska strana ne prihvata srpske predloge i da će tražiti novu odluku Vlade i Skupštine Srbije o prodaji NIS-a.

Izvor: B92

Sreda, 10.12.2008.

16:17

Default images

Odgovor na pitanje kako napreduju pregovori sa Rusima o energetskom sporazumu zavisi od toga kog ministra pitate. I dok je pre dva dana ministar energetike Škundrić uveravao javnost da je gotovo sve dogovoreno, danas se dovodi u pitanje potpisivanje ugovora o prodaji NIS-a. Mlađan Dinkić smatra da Vlada mora da dobije novu saglasnost Skupštine o sporazumu.

Dinkić će sutra na sednici Vlade izneti stav da, dok ne dobije saglasnost Skupštine Srbije, Vlada ne sme da potpiše ugovor o prodaji Naftne industrije Srbije (NIS) pre potpisivanja ugovora o izgradnji gasovoda Južni tok i skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Dok ministarka finansija ne krije da je država već unapred u budžetske prihode uračunala 400 miliona evra od prodaje NIS-a, a ministar energetike u ponedeljak uveravao javnost da je gotovo sve dogovoreno, ministar ekonomije Mlađan Dinkić već danas je doveo u pitanje potpisivanje celog ugovora.

"Apsolutno nije tačna izjava ministra Škundrića da je pregovarački tim morao da izađe iz pravnih okvira pregovaračkog sporazuma", odgovorio je Dinkić poslaniku Liberalno-demokratske partije Slobodanu Marašu kada ga je pitao šta podrazumeva sporazum koji država namerava da sklopi s Rusijom.

O tom sporazumu je, podsetimo, u ponedeljak, u istoj sali, na istom odboru za privatizaciju, pred istim poslanicima, pohvalno govorio ministar energetike Petar Škundrić.

taj ministar Škundrić pričao kako će Srbija do 20. decembra završiti pregovore sa Rusima, Dinkić kaže da Rusi uopšte ne žele da razgovaraju o srpskom predlogu ugovora i da je vreme da Vlada odluči šta nam je činiti.

"Smatramo da se striktno moramo pridržavati mandata koji nam je dala Skupština Srbije, zato ćemo predložiti diskusiju na ovu temu na sutrašnjoj sednici Vlade", najvio je Dinkić.

"Pitanje je da li Vlada ima ovlašćenje da potpiše samo jedan ugovor – o prodaji NIS-a, ukoliko je Skupština dala ovlašćenje da se istovremeno zaključe ugovori o izgradnji Južnog toka, skladišta u Banatskom Dvoru i prodaji NIS-a", ocenio je on. Dinkić je članovima odbora rekao i da se, kao šef tima za pregovore s Rusima, sa njihovim timom video i razgovarao poslednji put u oktobru. On je, slikovito opisao kako je, na primer, izgledao jučerašnji sastanak pregovaračkih timova:

"Na jednoj strani bilo je 13 naših predstavnika, na drugoj samo jedan, I to je bio gospodin Mališev. Potpuno je jasno da mi nemamo prave pregovore, već razgovore. A razgovori i pregovori se bitno razlikuju", objasnio je Dinkić.

Država računa na NIS

Uprkos utiscima koje je izneo potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić, ministarka finansija Diana Dragutinović, kadar Demokratske stranke, ne krije da je, što se budžeta tiče, NIS već prodat.

Ministarka: U prihode ulazi i sam prihod od NIS-a…

B92: Znači, Vi računate i na NIS?

Ministarka: Računam na NIS.

B92: Iako još nije prodat?

Ministarka: Nije još potpisan, ali 2009. godina je pred nama.

B92: Na koliko tačno računate?

Ministarka: Onoliko koliko se govori, a to je 400 miliona evra.

Dok ministarka finansija u budžetske prihode unapred uračunava tih 400 miliona evra, ministar ekonomije detaljnije se bavio time zbog čega je za srpsku stranu neprihvatljiva prodaja NIS-a.

"Ruska strana uopšte ne želi da preuzme nikakve garancije za ekologiju, i traži da celokupne garancije preuzme srpska strana", kaže ministar Dinkić.

"U razgovorima su tražili i da se odloži liberalizacija tržišta za naftne derivate – ne 1. januara 2011, već 2014. godine -- i pri tom su tražili ekskluzivitet u preradi naftnih derivata, što znači da nema mogućnosti da bilo ko osim njih prerađuje naftne derivate u našim rafinerijama", navodi Dinkić.

LDP: Informacije saopštiti javnosti

Poslanik LDP-a Slobodan Maraš zahvalio se Dinkiću što je potvrdio upozorenja te partije na štetne posledice aranžmana s Rusijom, ali ga je pitao i kakav će biti njegov stav ako Vlada odluči da se potpiše takav dogovor.

Dinkić je rekao da ne želi da kvari odnose Srbije i Rusije, ali da je spreman da preuzme odgovornost za ono za šta smatra da je dobro za Srbiju.

Liberalno-demokratska partija saopštila je i da će nastaviti da insistira da se informacije o toku pregovora o gasnom aranžmanu sa Rusijom zvanično predoče parlamentu i javnosti.

U saopštenju LDP-a ocenjeno je da je "skandalozno" to što pojedini ministri iznose protivrečne informacije o pregovorima sa Ruskom Federacijom, čime se, prema oceni te stranke, ponižavaju parlament i građani.

"Jedini institucionalni izlaz iz ove situacije može da bude izjašnjavanje Ustavnog suda, koji bi sada morao da konačno prihvati inicijativu za ocenu ustavnosti koju je pre tri meseca podnela LDP i da prekine svaku dalju realizaciju sporazuma koji je suprotan Ustavu i interesima građana Srbije", navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: