Rumunija: Imenovan mandatar vlade

Rumunski predsednik Trajan Basesku za mandatara za sastav nove vlade imenovao je ekonomistu Teodora Stoložana iz Demokratsko-liberalne partija (PDL).

Izvor: B92

Sreda, 10.12.2008.

15:08

Default images

Na parlamentarnim izborima 30. novembra opozicioni PSD osvojio je 33 odsto glasova, a PDL, formiran prošle godine, ujedinjenjem Baseskuove Demokratske stranke i grupe koja se odvojila od bivše vladajuće Nacionalne liberalne partije, 32,36 odsto glasova. Te dve stranke pregovaraju o formiranju koalicije.

Posle pada komunizma u Rumuniji 1989. godine, Stoložan (65) je bio ministar finansija, a potom i predsednik vlade, podsetio je Rojters.

Dok je bio na tim položajima, odigrao je ključnu ulogu u sprovođenju tržišnih reformi, obnovi finansijskog sistema i pokretanju procesa privatizacije.

Radio je za Svetsku banku, a 2004. kandidovao se za predsednika, ali se tokom predizborne kampanje povukao iz trke zbog zdravstvenih problema.

Prema istraživanju javnog mnjenja, jedan je od trojice političara kojima Rumuni najviše veruju.

Stoložana očekuje nimalo lak izazov formiranja vlade sposobne da sprovede nepopularne mere štednje zbog posledica globalne finansijske krize po rumunsku ekonomiju.

On je, posle nominacije, obećao da će za kratko vreme pripremiti nacrt budžeta za sledeću godinu i da će se angažovati na oživljavanju reformi, koje su već dve godine u zastoju.

"Imamo dva izuzetno hitna zadatka", rekao je on novinarima.

Izgleda da su PDL i PSD, koji zajedno imaju skoro dve trećine mesta u parlamentu, na domak dogovora o formiranju koalicije, ali pregovori i danas traju.

Stoložanovo imenovanje još treba da potvrdi parlament.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: