Pirati oslobodili jedan brod

Somalijski pirati oslobodili su grčki teretni brod i svi članovi posade, skoro tri meseca pošto je otet u Adenskom zalivu.

Izvor: B92

Sreda, 10.12.2008.

12:02

Default images

Svih 19 članova posade broda koji je otet 21. septembra, među kojima je 17 Filipinaca, jedan Ukrajinac i jedan Kinez, oslobođeni su u ponedeljak, rekao je zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Filipina Estevan Konehos. On je podsetio da su još šest brodova i 91 filipinski mornar i dalje u rukama somalijskih pirata.

U međuvremenu, Vlada Nemačka je danas odlučila da se u borbu protiv pirata kod Roga Arike uključi do 1.400 pripadnika Bundesvera.

Odluku bi do Božića trebalo da potvrdi i savezni parlament.

Za početak, Nemačka će najverovatnije u misiju Evropske unije "Atalanta" poslati nekoliko stotina vojnika i jednu fregatu.

Podsetimo, EU je u ponedeljak započela borbu protiv gusara u Adenskom zalivu, u kojoj će učestvovati šest ratnih brodova i tri izviđačka aviona, a dozvoljena je i upotreba oružja.

Pored Nemačke, u akciji "Atalanta" učestvuje još sedam država EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: