Susret Tadića i Lajčaka

Predsednik Srbije Boris Tadić ponovio je da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, nedvosmisleno podržava teritorijalnu celovitost Bosne i Hercegovine.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 10.12.2008.

07:38

Default images

On je tokom susreta sa visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom naveo da se taj sporazum može menjati jedino konsenzusom sva tri naroda. Srbija pozdravlja načelni dogovor predstavnika triju naroda o ustavnim promenama, saopšteno je nakon sastanka.

Tadić je rekao i da se Srbija ne meša u unutrašnja politička zbivanja u BiH i "ne deli lekcije" tamošnjim liderima.

U tom kontekstu, kaže se u saopštenju, predsednik Srbije smatra neprimerenim izjave predsednika Hrvatske Stjepana Mesića, koji je u više navrata kritikovao premijera Republike Srpske Milorada Dodika.

"Niko na Balkanu nema ni političko ni moralno pravo da deli lekcije drugim liderima, umesto toga važno je da se ugledamo na zemlje srednje Evrope, koje su, uprkos istorijskim sukobima i neslaganjima, uzajamno se podržavajući, postale članice Evropske unije", zaključio je Tadić.

Lajčak je pre sastanka izjavio da Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma ima posebnu ulogu i odgovornost u nastojanju zemalja regiona da se priključe Evropskoj uniji i NATO-u.

"Trinaest godina je nakon Dejtona. BiH je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ima jasne evropske ambicije i u tim ambicijama je jako važno da imamo dobru regionalnu atmosferu. Srbija, kao potpisnik Dejtonskog sporazuma, ima posebnu ulogu i posebnu odgovornost u odnosu na BiH", rekao je Lajčak u intervjuu agenciji Beta.

"Ova poseta Beogradu planirana je u sklopu napora koje visoki predstavnik ulaže u koordinaciji sa predstavnicima zemalja u regiji, naročito sa potpisnicima Dejtonskog mirovnog sporazuma, o pitanjima vezanim za provedbu mira u BiH i pridruživanju EU", navedeno je u saopštenju kancelarije visokog predstavnika za BiH (OHR).

Lajčak je ukazao i na važnost dobre regionale atmosfere, normalne komunikacije i, posebno, saradnje u zajedničkim ambicijama zemalja regiona da se integrišu u EU i NATO.

Lajčak: RS kao da želi da bude problem

Republika Srpska je deo Bosne i Hercegovine, zbog čega predstavnici Republike Srpske treba, pre nego što sklope ekonomske i druge dogovore s Beogradom, da o tome informišu svoje partnere u Sarajevu, smatra visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Miroslav Lajčak.

Povodom nedavno iznetih optužbi u Savetu bezbednosti da Republika Srpska "napada međunarodnu zajednicu", Lajčak je ponovio svoj stav da podizanjem optužbe protiv zamenika visokog predstavnika u BiH Rafija Gregorijana, RS izaziva i provocira međunarodnu zajednicu, koja na to mora da reaguje.

"Republika Srpska je danas ekonomski i politički stabilna zajednica u Bosni i Hercegovini, pa, umesto toga da se (vlasti RS) bave paranoidnim predstavama, bilo bi dobro da se bave svojim poslom i pomognu i nama da se bavimo suštinskim problemima u BiH", rekao je Lajčak u emisiji "Poligraf" na TV B92.

Lajčak je rekao i da je činjenica da niko ne može da promeni ustavnu strukturu BiH, da Republika Srpska trenutno ne mora nikome ništa da dokazuje, kao i da je stranka (Milorada) Dodika trenutno najsnažnija u RS, zbog čega "nema razloga nikoga da provocira niti da se dokazuje."

"Sad je trenutak da Dodik i njegova stranka dokažu da su državni entitet u BiH i da su deo rešavanja, a ne stvaranja problema", rekao je Lajčak.

"BiH ima niz problema i Federacija se nalazi u političkoj i ekonomskoj krizi. Da se Republika Srpska ne bavi izazivanjem međunarodne zajednice, onda bismo svi zajedno mogli da se posvetimo rešavanju problema u Federaciji," rekao je Lajčak i naveo da se RS ponaša "kao da želi da bude problem u BiH".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: