Proglašeni "Vitezovi poziva"

Nagrade "Vitez poziva" ove godine dobili su Slobodan Beljanski, Filip David, Dragoljub Mićunović, Mihajlo Ramač, Vesna Rakić-Vodinelić i Đuro Šušnjić.

Izvor: B92

Sreda, 10.12.2008.

02:52

Default images

Nagradu dodeljuje nevladina organizacija Liga eksperata. Predsednik žirija, profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić, rekao je da su ovogodišnji lauerati ljudi koji su se trudili i uspeli da ne odstupe od logike svoje profesije, uprkos mnogobrojnim iskušenjima.

Vitezovi svojih poziva dobili su medalje, plakete i novčane nagrade, ali i podstrek da nastave da se bore protiv iskušenja i pritisaka političara, institucija, grupnih i pojedinačnih interesa.

“Njihovi životi svedoče kako čovek treba da se orijentiše, a sami su postali orijentiri i svetionici u svom vremenu i za buduće vreme. Pokazali su da su i dokazali razumnost, razboritost, humanost i hrabrost u odupiranju svemu neljudskom, uzurpatorskom i zločinačkom.”

Dva profesora, koji su ovogodišnji lauerati, priznati su u celoj zemlji.

Profesor Đuro Šušnjić važi za najboljeg filozofa i sociologa u Srbiji. Njegove reči o religiji i moralu pamti svaki student kome je predavao.

Drugi dobitnik je Draboljub Mićunović, čovek koji je bio na Golom otoku, organizator studentskih demonstracija 1968. i predsednik Skupštine Srbije i Crne Gore.

Mićunović je ocenio da nije vitez onaj koji nosi oklop i mač, već onaj ko se stalno bori za svoje ideje.

“Vitez, pre svega, ima jednu odanost. U srednjem veku, to je bila odanost prema gospodaru i izabranici svog srca. Ja moram priznati da nikada nisam bio odan nijednom gospodaru, a što se ovog drugog tiče, nastojao sam da istrajem”, rekao je Mićunović. Profesorka Vesna Rakić-Vodinelić godinama se bori za vladavinu prava, a javnosti je najpoznatija kao osnivač i pravni savetnik Akademske alternativne mreže.

Njen kolega Slobodan Beljanski bio je prvi predsednik Saveta za borbu protiv korupcije, a već tri godine je član Odbora za rešavanje sukoba interesa.

On je podsetio da je advokatura poziv solidarnosti.

“Naprotiv, taj ideal se sastoji u nesebičnom pristicanju u pomoć svima koji su ugroženi silom zakona, silom nepravde i silom državne samovolje”, ukazao je Beljanski.

Književnik Filip David bio je dugogodišni urednik Dramskog programa Televizije Beograd, ali je izbačen sa nacionlne televizije 1991.

Napisao je više TV drama i filmskih scenarija, autor je tri knjige pripovedaka i romana "Zapisi iz mračnih vremena".

Publicista i novinar Mihajlo Ramač, prema oceni žirija, jedan je od retkih novinara koji piše bez vulgarnosti u korist istine.

Nagrada "Vitez poziva" dodeljuje se drugi put, a uručuje je nevladina organizacija Liga eksperata, koju su 2000. osnovali članovi Društva sudija Srbije koji su bili razrešeni dužnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: