Solana: Na dobrom ste putu

Visoki predstavnik EU Havijer Solana očekuje da će Srbija uskoro dobiti status kandidata za članstvo u EU i nada se odmrzavanju dva sporazuma Srbija-EU.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 10.12.2008.

02:22

Default images

On je kazao da je "došlo vreme" da Srbija ubrza svoj hod na evropskom putu. Solana je za "Večernje novosti" rekao da je zadovoljan što je u Savetu bezbednosti UN postignut sporazum o šest tačaka na osnovu izveštaja generalnog sekretara Ban Ki Muna.

"Euleks će se razmestiti na osnovu ovog opšteg okvira, kao i na osnovu našeg plana Zajedničke akcije, iz februara ove godine, iza čega u potpunosti stoji 27 zemalja-članica EU i uz punu podršku i Beograda, ali i Prištine", kazao je on.

Na pitanje kada će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije i Prelazni trgovinski sporazum biti odmrznuti, on se nada da će izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca u Savetu bezbednosti UN krajem ove nedelje omogućiti Savetu ministara EU da donese odluku da započne primenu Privremenog sporazuma i ratifikaciju SSP-a sa Srbijom.

"Ritam integracija zavisiće od ritma urađenog posla. Smatram da se srpska vlada u ovom trenutku pravilno fokusira na ono što treba da uradi. Srbija može već sada da utvrdi dobar pravac primenom Privremenog sporazuma. Na taj način će ubrzati svoj put ka dobijanju statusa kandidata", rekao je Solana.

On je kazao da je liberalizacija viznog režima zajednički cilj EU i Srbije i naveo da ge raduje to što je Skupština Srbije usvojila veliki broj važnih zakona.

"Ima još posla koji treba da se uradi, pre svega na kontroli granica i bezbednosti dokumenata. Ali, verujem da to može brzo da bude urađeno. I, ubrzo posle toga, na tim osnovama, Savet ministara bi mogao da bude u mogućnosti da donese odluku o liberalizaciji viznog režima", rekao je Solana.

Na pitanje da li će eventualno priznavanje nezavisnosti Kosova od strane Beograda biti jedan od budućih uslova za nastavak evropskih integracija Srbije, visoki predstavnik EU je da pitanje Kosova treba ostaviti za kasniju fazu evropskih integracija.

"Sve zemlje sa zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu. Uslovi su svima dobro poznati, kao i posao koji treba da se uradi. Srbija će, bez sumnje, usredsrediti svoju energiju na postizanje brzog napretka. Pitanje Kosova je za kasniju fazu ovog procesa", zaključio je Solana.

Više zvaničnika za odmrzavanje sporazuma

Nekoliko zvaničnika država članica Evropske unije založilo se tokom poslednja dva dana za odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma, pozivajući se na vidljiv napredak Srbije u saradnji s Hagom.

Evropska unija, zvanično, čeka izveštaj glavnog tužioca Haškog suda Serža Bramerca, koji će on u petak izneti pred Savetom bezbednosti, kako bi eventualno donela odluku o primeni Prelaznog sporazuma.

Jedan visoki francuski zvaničnik u Briselu je početkom ove sedmice najavio da bi na samitu šefova država EU, drugog dana njihovog sastanka, u petak u Briselu, moglo biti reči o tome, mada tajming nije najsrećniji, budući da glavni haški tužilac izveštava Savet bezbednosti kasnije popodne istog dana.

Visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana ocenio je u izjavi Tanjugu da bi Bramercov izveštaj mogao da omogući Savetu EU da odmrzne Privremeni sporazum.

Novi ministar inostranih poslova Slovenije Samuel Žbogar takođe smatra da postoje šanse za omekšavanje stava Holandije po pitanju odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma između EU i Srbije.

Iako sve države EU ističu da je za dalje evropske integracije Srbije neophodna puna saradnja s Tribunalom, Holandija je jedina koja insisitira na tome da se Prelazni sporazum ne može odmrznuti dok Ratko Mladić ne bude uhapšen.

Da bi sporazum stupio na snagu potrebno je da za to glasa svih 27 država-članica. Žbogar je takođe ukazao da se čeka izveštaj Haškog suda Serža Bramerca.

Prema njegovim rečima, u tom izveštaju Bramerc će "naglasiti da je Srbija napravila veliki napredak u saradnji s Haškim tribunalom".

"Ako se to zaista dogodi, mislim da će prijatelji Srbije u Evropskoj uniji pokušati da pronađu neko rešenje s Holandijom, kako bismo napravili korak napred u evropskim integracijama Srbije", rekao je Žbogar.

Novopostavljeni ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger ocenio je da Evropska unija treba da oda priznanje Srbiji za napredak u saradnji s Haškim tribunalom i da primeni prelazni sporazum.

"Mi se i dalje trudimo, kao fer podržavalac Srbije, da se prelazni sporazum deblokira. Ne sme se saradnja s Tribunalom smatrati jednom vrstom fetiša. Srbija je postigla značajan napredak na ovom polju. EU bi to trebalo da prizna i primeni prelazni sporazum" rekao je Špindeleger.

I ambasador Francuske u Srbiji Žan-Fransoa Teral izjavio je danas Tanjugu da se Francuska zalaže za odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma Evropske unije sa Srbijom.

"Francuska se, otkako je Radovan Karadžić uhapšen, stalno zalaže za odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma i za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Teral.

Grčka ministarka spoljnih poslova Dora Bakojani se uoči sastanka Saveta ministara EU u ponedeljak založila za odmrzavanje sporazuma, navodeći da njena zemlja ima jake argumente koji idu tome u prilog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: