Optužen za prodaju mesta u Senatu

Guverner Ilinoisa Rod Blagojević uhapšen je zbog sumnje da je "stavio na prodaju" mesto senatora SAD. Barak Obama pozvao Blagojevića da podnese ostavku.

Izvor: B92

Sreda, 10.12.2008.

01:36

Default images

FBI je dugo, uz odobrenje suda, prisluškivao razgovore guvernera Blagojevića, pa dokument na osnovu koga se tereti za korupciju ima 76 strana. Guverner američke savezne države Ilinois Rod Blagojević i šef njegovog kabineta Džon Haris pokušavali su da prodaju mesto u Senatu, koje je ostalo upražnjeno posle izbora Baraka Obame.

Obama ni na koji način nije povezan sa ovim slučajem, rekao je američki državni tužilac. “Ovo je veoma tužan dan za vladu Ilinoisa. Guverner Blagojević spustio nas je na stvarno nizak nivo. On je uhapšen usred političko-korupcionaške kriminalne terevenke. Mi smo sprečili tu terevenku, a najstrašnije je što je guverner pokušao da proda mesto u Senatu”, kazao je tužilac Patrik Ficdžerald.

Guverner Blagojević optužen je da je dobijao donacije za političku kampanju u zamenu za razne ustupke.

Navodno, Blagojević je pregovarao i o dobijanju mesta u kabinetu predsednika ili funkcije ambasadora kada napusti kancelariju guvernera.

"Želim da pravim novac", rekao je Blagojević u jednom presretnutom razgovoru, prema dokumentu FBI-a.

Guverner poriče sve optužbe i kaže da prisluškivanja “smrde na Niksona i Votergejt”.

“Mislim da mi ništa ne visi nad glavom, osim sunca, i dozvolite mi da odgovorim na pravo pitanje i, između ostalog, ako iko želi da snimi moje razgovore, samo napred, slobodno. Biću zahvalan svakome ko želi otvoreno i javno da me snimi”, kaže Rod Blagojević.

Blagojević je preuzeo kancelariju guvernera Ilinoisa 2003. od republikanskog guvernera Džordža Rajana, koji trenutno služi šestogodišnju kaznu zatvora zbog reketiranja i prevare.

Blagojević je drugi Amerikanac srpskog porekla koji je guverner neke američke države.

"Specijalni izbor" novog senatora

Najviši zvaničnici američke države Ilinois saopštili su da će sazvati sednicu Generalne skupštine za usvajanje zakonskih propisa koji će omogućiti specijalan izbor novog senatora SAD, koji će zameniti novoizabranog predsednika Baraka Obamu.

Predsednik Senata Emil Džons i predsednik Predstavničkog doma Majkl Medigan, obojica demokrate iz Čikaga, naveli su kao razlog federalne optužbe za korupciju protiv guvernera Ilinoisa Roda Blagojevića, koji je imao ovlašćenja da izabere Obaminog naslednika.

Medigan, koji je često bio u sukobu sa Blagojevićem, rekao je da će se njegov predstavnički dom sastati u ponedeljak.

"Današnji događaji su šokantni i razočaravajući... Verujem u prava pojedinca da sprovedu određeni proces, ali takođe verujem da treba raditi tako da se izbegne da guverner Blagojević nastavi da trenira moć, nepovratno zatamnjujući državnu upravu", saopštio je Medigan.

Džons je naveo da će specijalni izbor "pomoći da se povrati poverenje ljudi Ilinoisa tokom ovih teških vremena".

Obama, koji će predsedničku funkciju preuzeti 20. januara 2009, upraznio je svoje mesto u Senatu odmah posle izbora 4. novembra 2008.

Očekivalo se da Blagojević imenuje demokratu koji će naslediti u sledeće dve godine Obamu u Senatu.

Portparol Medigana rekao je da će specijalni izbor otvoriti mogućnost za izbor na to mesto kandidatima i iz Demokratske i iz Republikanske stranke.

Obama: Blagojević da podnese ostavku

Novoizabrani američki predsednik Barak Obama pozvao je guvernera Ilinoisa Roda Blagojevića, koji je na kratko priveden pod sumnjom da je pokušao da "proda" njegovo senatorsko mesto, da podnese ostavku.

Obamin portparol Robert Gibs izjavio je da se Obama slaže sa uticajnim političarima iz Ilinoisa da je "u postojećim okolnostima teško da guverner evektivno radi svoj posao i služi narodu Ilinoisa".

Gibs je agenciji Asošiejted pres kazao da Obama veruje da bi zakonodavni organi države Ilinois trebalo da razmotre mogućnost održavanja novih, specijalnih izbora, na kojima mi bio izabran drugi guverner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: