Češka predsedava EU bez "Lisabona"

Češka će 1. januara 2009. početi predsedavanje EU bez ratifkovanog Lisabonskog sporazuma pošto je Poslanički dom parlamenta ratifikaciju odložio za februar.

Izvor: Beta

Utorak, 09.12.2008.

19:22

Default images

Većina analitičara se slaže da će to predstavljati ogroman hendikep za predsedavanje jer samo još Irska nije ratifikovala taj sporazum o reformi evropskih institucija.

Češka će morati od januara do kraja juna kada predsedava Unijom da traga za kompromisom koji bi omogućio da se razveju bojazni Iraca i da se tako sa realnom nadom u uspeh ponovi referendum o Lisabonskom sporazumu u Irskoj, kako je najavila irska vlada.

Premijer Mirek Topolanek je danas, zajedno sa šefom poslaničkog kluba vladajuće Građanske demokratske stranke Petrom Tluchoržom, predložio Donjem domu da proces ratifikacije zato počne, ali da se oroči.

Ukoliko bi se glasalo danas nije sigurno da bi svi konzervativci digli ruku za sporazum protiv kojeg žestoku kampanju vodi njihov donedavni počasni predsednik, šef države Vaclav Klaus.

"Rizik da sporazum ne bi danas prošao, isuviše je veliki", kazao je Topolanek.

Velika većina od 159 poslanika je glasala za to da se tema odloži do 3. februara da bi se obezbedila glatka ratifikacija, a protiv je bilo osam od 200 koliko ima Donji dom parlamenta.

Lider opozicionih socijaldemokrata Jirži Paroubek rekao je da je sramota što Češka neće ratifikovati Lisabonski sporazum pre svog predsedavanja i zapretio da ako Vlada brzo ne obezbedi ratifikaciju, "može da zaboravi na našu saradnju i podršku tokom predsedavanja EU".

Ratifikaciju će ove sedmice započeti i Senat češkog parlamenta.

Prihvatanje Lisabonskog sporazuma koji velike zemlje EU stavljaju kao preduslov za dalja proširenja Unije i apeluju na Čehe da Hrvatska i zemlje Zapadnog Balkana ne budu "žrtveno jagnje" nesposobnosti Evrope da se dogovori, u Češkoj je zapelo pošto je grupa senatora vladajućih Topolanekovih konzervativaca zatražila da Ustavni sud oceni ustavnost Sporazuma.

Sredinom novembra Ustavni sud je konstatovao da nema nikakvih prepreka da Češka ratifikuje Sporazum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: