Euleks - reakcije na Kosovu

I Srbi i Albanci na Kosovu, naročito u delovima gde postoje srpske enklave, podeljeni su po pitanju smisla raspoređivanja misije Euleks, koje je danas počelo.

Izvor: B92

Utorak, 09.12.2008.

17:46

Default images

Srbi sa severa ponavljaju svoj stav da sa tom misijom neće sarađivati ni pod kojim uslovima, dok će stanovništvo u enklavama odluku doneti tek kad vide efekte Euleksa na terenu. Albanci su podeljeni: za opoziciju je Euleks neprihvatljiv jer je statusno neutralan, a vlast tvrdi da raspoređivanje misije Euleks predstavlja sprovođenje plana Martija Ahtisarija.

Predsednik zajednice srpskih naselja i opština Marko Jakšić kaže za B92 da misija UNMIK-a i dalje ostaje jedina sa kojom će Srbi na severu Kosova sarađivati.

"Mi nemamo potrebe nikakve kontakte da održavamo sa Euleksom. Oni nisu naš život, nisu naša hrana, niti vlast. Iz tog razloga mi nećemo sprečavati Euleks u svojoj radnji, ali nećemo sa njima ni sarađivati", rekao je Jakšić.

Potpredsednica Srpskog nacionalnog veća centralnog Kosova Rada Trajković ocenila je da će dolazak misije EU "doprineti poboljšanju života i opstanku kosovskih Srba".

"Očekujem da će doći red da se izoluju i identifikuju oni koji su vršili zločine, da se pokrene desetine hiljada procesa na temu povratka uzurpirane imovine, sanira i spreči kriminal, trgovina oružjem i drogom", kazala je Rada Trajković za agenciju Beta.

Situacija u kosovskim enklavama neznatno je drugačija, kako kaže potpredsednik opštine Lipljan Borivoje Vignjević. On navodi da će najbolje biti da Euleks obavlja one funkcije zbog kojih je formiran.

Ako izađu iz planiranog okvira nadležnosti, sa tom misijom neće sarađivati ni Srbi u enklavama.

"Ono što je za nas najbitnije, to je da ćemo se prema Euleksu ponašati onako kako se on bude ponašao prema nama. Nama je najbitnija mogućnost normalnog života, a to je posao, zarada, poboljšanje uslova života", navodi Vignjević.

"Ukoliko misija bude radila loše po srpsko stanovništvo, otpor će biti mnogo veći, nikakva saradnja, nikakvi razgovori i ostalo", rekao je on.

Službenici Euleksa prvobitno će imati zadatak da ljudima objasne svoju misiju, čiji je krajnji cilj, kako se često ističe, da Kosovo postane multietničko društvo.

Ta misija baviće se pitanjem najtežih etnički motivisanih zločina počinjenih nad Srbima, poput ubistva porodice Stolić u Obiliću, žetelaca u Starom Gracku i ubistva dece u Goraždevcu.

Velika očekivanja obe strane

Najviši zvaničnici Kosova pozdravili su uspostavljanje Euleksa. Oni su dali punu podršku misiji, verujući da će Euleks biti u funkciji jedinstva Kosova i da će funkcionisati na osnovu ustavnih rešenja na snazi na Kosovu.

Sejdiju je rekao da uspostavljanje Euleksa na celoj teritoriji Kosova pokazuje opredeljenje za integritet Kosova i zajedničko angažovanje za uspostavljanje vladavine zakona.

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da je uveren da će se misija Evropske unije rasporediti širom Kosova, kao i da će ukinuti paralelne srpske strukture na Kosovu.

Tači je rekao da će osnov za delovanje Euleksa biti Ustav Kosova i odbio je mogućnost da dođe do podele Kosova. "Ni na koji način neće biti podele. Nezavisna i suverena država Kosovo je nepovrediva", rekao je Tači.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović očekuje da će misija Euleks, za razliku od UNMIK-a, učiniti dodatne napore radi bezbednosti srpske zajednice, najugroženije etničke zajednice u pokrajini.

On je za RTS izjavio da očekuje da će ta misija, čije je razmeštanje danas počelo, uvesti vladavinu prava, zaštititi srpsku imovinu, obezbediti slobodu kretanja i omogućiti masovniji povratak preko 200.000 ljudi koji su interno raseljeni i koji su otišli sa Kosova 1999. i 2004. godine.

A državni sekretar istog ministarstva, Oliver Ivanović, rekao je da će biti potrebno mnogo vremena da Euleks dokaže da će striktno primenjivati pravo i baviti se pitanjima važnim za Srbe.

"Imamo veoma aktivnu ulogu, možemo sa njima da se dogovaramo i tako utičemo na način kako će oni sprovoditi mandat. To bi trebalo da rezultira boljom bezbednošću Srba i njihovom boljom pravnom i imovinskom sigurnošću", rekao je Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: