Svedoci ne znaju za likvidacije

Trojica svedoka na suđenju Branimiru Glavašu i šestorici suoptuženih za ratne zločine u Osijeku 1991. rekli su da ne znaju za likvidacije Srba iz tog vremena.

Izvor: B92

Utorak, 09.12.2008.

17:47

Default images

Zamenik komandira Samostalne uskočke satnije (SUS) Branimir Peternel izjavio je da nema informacije o kaznenim delima koja su počinili pripadnici njegovog voda.

Dodao je i da je prvooptuženog Glavaša susreo svega dva puta, kao i da ne može da se seti koju je funkciju on tada vršio, ali je rekao da mu se čini da je bio u civilnom sektoru, nekoj vrsti gradske skupštine, na što je optuženi Glavaš uložio prigovor, demantujući tu tvrdnju.

Prema rečima istog svedoka, SUS je bio neposredno podređen glavnoj komandi Vojne oblasti Osijek, kojom je komandovao Karl Gorinšek, a dodao je i da od ostalih optuženih poznaje još samo četvrtooptuženu Gordanu Getoš-Magdić, koja, kako je rekao, nije bila članica SUS-a.

Svedok Stjepan Antolašić, koji je u vreme izvršenja zločina bio šef Vojnoobaveštajne službe za osječko područje, rekao je da ne zna ništa o likvidacijama koje se stavljaju na teret optuženima i da nije imao nikakva ovlašćenja nad SUS-om.

O okolnostima ubistva civila Milutina Kutlića govorio je njegov komšija Krešimir Dorić, koji je posvedočio da su Kutlića nakratko posetila dvojica vojnika i da ga nakon te posete više nije video.

Dorić je ispričao i da mu je uveče istog dana Kutlićeva supruga rekla da joj se suprug ne javlja, a sutradan mu je rekla da je nestao i da je o tome obavestila policiju.

Protiv Branimira Glavaša i šestorice suoptuženih vodi se sudski postupak za hapšenja, maltretiranja i likvidacije civila srpske nacionalnosti u Osijeku početkom 90-ih godina.

Glavaš je u to vreme bio na čelu Sekretarijata za narodnu obranu, a sva šestorica suoptuženih bili su pripadnici Samostalne uskočke satnije, poznate i pod imenom "Branimirova osječka bojna".

U optužnici Državnog tužilaštva navodi se da su članovi te jedinice po naredbi prvooptuženog Glavaša izvršavali spomenute likvidacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: