Uhapšen guverner Rod Blagojević

Guvernera Ilinoisa Roda Blagojevića uhapsio je FBI zbog sumnje da je umešan u korupciju na političkom nivou, odnosno za trgovinu mestima u Senatu SAD.

Izvor: B92

Utorak, 09.12.2008.

16:23

Default images

Uhapšen je i njegov šef kabineta Džon Haris, a obojica se sumnjiče da su pokušavali da prodaju ili da trguju mestom u Senatu koje je ostalo upražnjeno nakon što je Barak Obama sa tog mesta otišao u Belu kuću. On je optužen i da je dobijao donacije za političku kampanju u zamenu za razne ustupke.

Kako prenosi Čikago tribjun, Federalne vlasti sumnjaju da je Blagojević tražio funkciju ministra za zdravstvo u Obaminoj administraciji ili isplativu poziciju pri sindikatima u zamenu za postavljanje kandidata koga žele sindikati. Oni su, navodno, optuženi i da su hteli da smene ceo bord urednika lista Čikago tribjun zbog kritika Blagojevića. Navode se sumnje i da je gotovo sve poslove koje je obavljao kao guverner, uključujući obnovu autoputa u Ilinoisu, koristio za trgovinu, kako bi imao novčanu korist zauzvrat.

Portparol američkog državnog tužioca Rendal Samborn izjavio je da su Blagojević i Haris zadržani u pritvoru.

U izjavi za AP, jedan federalni funkcioner je, govoreći uz uslov aninimnosti, precizirao da se Blagojević tereti da je uzeo novac od najmanje jedne osobe u vezi sa imenovanjem Obaminog naslednika u Senatu.

51-godišnji Blagojević, kojem je ovo drugi guvernerski mandat, uporno pobija sve optužbe. Kao izvori koji su otkrili sumnjive poslove guvernera i njegovog saradnika navode se trake sa snimljenim razgovorima.

2006. godine Blagojević, Amerikanac srpskog porekla, i predsednik Srbije Boris Tadić potpisali su sporazum o uspostavljanju bratskih odnosa Srbije i Ilinoisa, kako bi se jačala privredna saradnja. Država Ilinois treća je po ekonomskoj snazi među američkim saveznim držvama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: