Stranke u Srbiji o Euleksu

Dok opozicione stranke u Srbiji protestuju zbog raspoređivanja Euleksa, iz vladajuće koalicije navode da će misija raditi, pre svega, u korist Srba na Kosovu.

Izvor: B92

Utorak, 09.12.2008.

15:33

Default images

Poslanici opozicionih partija, DSS-a, radikala i Nove Srbije, protestovali su tokom rasprave u Skupštini Srbije zbog raspoređivanja misije Euleks na severu Kosova, gde žive Srbi. Portparolka DS-a Jelena Trivan izjavila je da su obezbeđene sve pretpostavke da misija Euleks ne ugrozi suverenitet Srbije i da radi na korist, pre svega, Srba na Kosovu i Metohiji.

Opozicija je optužila vlast da je odluku o prihvatanju misije Evropske unije donela bez saglasnosti parlamenta. Za takvu odluku, kako tvrde, pojedini predstavnici opozicionih stranaka, trebalo bi raspisati i referendum.

Poslanik DSS-a Slobodan Samardžić istakao je da Euleks ima za cilj da izvrši nadzor nezavisnosti Kosova, što je osnova Ahtisarijevog plana.

Poslanici DSS-a smatraju da je današnje raspoređivanje misije Euleksa "poslednji čin koji predstavlja završnu fazu plana pojedinih država da Kosovo otmu od Srbije".

Šef poslaničke grupe SRS-a Dragan Todorović kaže da je reč o svesnoj prevari građana i izdaji Kosova.

"Kažete da su Rusi glasali za tu misiju. Pa, upozorio vas je Lavrov da ne mogu Rusi biti veći Srbi od nas Srba i rekao - ako ste vi Srbi prihvatili Euleks, dobar je i za nas", navodi Todorović.

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da je bila neophodna saglasnost parlamenta za uvođenje Euleksa.

"Gospodo, kako ste mogli da donesete odluku bez parlamenta da uvedete Euleks na mala vrata. Vi kažete novinarima da je to diplomatska pobeda Srbije", kazao je Velimir Ilić iz Nove Srbije.

"Čega se pametan stidi, da ne govorim dalje. Gospodo, za ovo ćete kad-tad morati da odgovorate", rekao je Ilić.

Jelena Trivan je novinarima u parlamentu rekla da se nada da će, shodno pravnim i političkim pretpostavkama na kojima je rađeno mesecima, doprineti vladavini prava na Kosovu.

"Teško je oceniti sada rad misije koja tek treba da stupi na tlo Kosova i Metohije, ali želim da verujemo da će doprineti miru i stabilnosti", rekla je Trivanova.

"Nemam nikakvu dilemu da je Kosovo najvažnije pitanje i da o njemu mora da se govori u Skupštini. Ali, ako smo se dogovorili da ćemo do kraja nedelje imati sednicu Vlade posvećenu Euleksu, zašto se danas sprečava Skupštinu da radi", rekla je ona.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je da je dolazak Euleksa na Kosovo "veliki uspeh srpske diplomatije" i da veruje da će ta misija EU ostati statusno neutralna.

Marković je novinarima u parlamentu Srbije rekao da je politika koju vodi predsednik Srbije Boris Tadić doprinela da Savet bezbednosti UN prihvati plan od šest tačaka za Kosovo, čime se obezbeđuje da se Euleks ne bavi statusom Pokrajine.

Dodao je da veliki broj kosovskih Srba prihvata dolazak Euleksa, a da se tome protive "samo pojedini Albanci". Marković je kritikovao poslanike opozicije jer, kako je naveo, sa skupštinske govornice šalju militantne poruke srpskom življu na Kosovu.

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da postoji opasnost da Euleks potpuno odvoji Kosovo od Srbije i dodao da ne očekuje da ta misija Evropske unije bude statusno neutralna.

Nikolić je rekao da u roku od šest meseci do godinu dana može da se desi da Srbija bude potpuno odsečena od Kosova, a da za sve to vreme Euleks tvrdi da je statusno neutralan.

Nikolić je zabrinut jer "ima utisak da je ovo jedna velika igra zamišljena da se Srbija uspava, a da se Kosovo polako i sve više primiče potpunom priznavanju nezavisnosti, čak i mestu u UN".

On je dodao da bi o tome Vlada Srbije trebalo da podnese izveštaj parlamentu i da je pitanje Euleksa veoma bolna tačka za raspravu o poverenju Vladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: