Traži se rasprava o pravima

Grupa nevladinih organizacija pozvala je Vladu i Skupštinu da, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, pokrenu javnu raspravu o ljudskim pravima.

Izvor: Beta

Utorak, 09.12.2008.

11:28

Default images

Povodom šezdeset godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koja se obeležava sutra, 10. decembra, organizacije za ljudska prava ocenile su da je sazrela društvena potreba za javno i odgovorno preispitivanje vlastite odgovornosti za nedela protiv čovečnosti.

Zbog toga nevladine organizacije od Vlade i Skupštine Srbije traže da se održi javna rasprava o strategijama suočavanja sa teškim nasleđem kršenja ljudskih prava, uspostavljanja vladavine prava i pravde za žrtve genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina.

"Srpske institucije imaju obavezu, prema društvu i porodicama žrtava, da iznesu činjenice o nedelima u javnost, organizuju istrage i kazne počinioce i naredbodavce tih nedela. U te obaveze spada i hapšenje preostalih begunaca od međunarodne pravde, Ratka Mladića i Gorana Hadžića", navodi se u javnom pozivu zvaničnicima.

Inicijativu su pokrenuli Žene u crnom, Fond za humanitarno pravo, Komitet pravnika za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Centar za mir i razvoj demokratije, Socijaldemokratska unija, Glas razlike i Dah teatar Škart.

Njih su podržali i Mreža Žene u crnom, Centar za unapređivanje pravnih studija, Helsinški odbor za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava i Incest trauma centar Queeria.

Nevladine organizacije su ocenile da u Srbiji nije sprovedena reforma policije, vojske i bezbednosnih službi i da u njima još rade pojedinci koji su učestvovali u planiranju, donošenju odluka i izvršenju ratnih zločina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: