Premijer: Neće biti hiperinflacije

Premijer Mirko Cvetković kaže da Vlada neće dozvoliti hiperinflaciju i nestabilnost i da je potrebno političko jedinstvo u prevladavanju efekata svetske krize.

Izvor: FoNet, Beta

Utorak, 09.12.2008.

07:39

Default images

Na konferenciji za novinare on je kazao da će svi u Srbiji morati da podnesu svoj deo tereta te krize, pri čemu bi država trebalo da prednjači u tome. "Neće se živeti bolje u 2009. godini, ali će mere koje Vlada namerava da preduzme doprineti da se ne živi gore nego što se živelo ove godine", kazao je Cvetković.

On kaže da će budžet i način kako je izbalansiran biti ključna mera fiskalne politike u 2009. godini. Obelodanjujući nove mere Vlade za ublažavanje efekata globalne krize, premijer je rekao da one uključuju štednju, ali i podsticaj privredi kako bi se obezbedio planirani privredni rast od 3,5 odsto i nastavile strukturne reforme u narednoj godini.

Oko dve milijarde evra će iduće godini biti izdvojeno iz budžeta za poboljšanje trenutnog stanja u privredi, najavio je Cvetković.

"Predloženi budžet za 2009. godinu odraz je planiranih mera štednje", rekao je Cvetković i naglasio da je njime javna potrošnja ograničena, a deficit sveden na 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Što se tiče mera koje ste vi sada čuli, kao i mera koje su bile najavljene pre dva meseca, neke od tih mera je moguće sprovesti odmah, za neke od mera su potrebna zakonska rešenja, što zavisi od Skupštine. Ja ovom prilikom apelujem na Skupštinu da bude efikasnija", rekao je on. Na pitanje da li su te mere poslate poslanicima Skupštine, premijer je odgovorio: "To je u Skupštini i ide svojim tokom. Ja ne bih znao da vam odgovorim. Pogledajte kako radi Skupština, pa ćete sami zaključiti".

Dinkić: Paket podrške privredi

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je država pripremila paket finansijske podrške privredi za 2009. godinu veći od milijarde evra.

Najveći deo pomoći odnosi se na 50 milijardi dinara državnih garancija za kredite koje će poslovne banke odobriti privredi, kazao je Dinkić na konferenciji o nacionalnoj strategiji za razvoj industrijskih parkova u Srbiji.

Još 20 milijardi dinara, kazao je, namenjeno je Fondu za razvoj za kredite malim i srednjim preduzećima iz nerazvijenih preduzeća i za kredite za početnike u biznisu.

Dinkić je rekao da je taj paket deo usaglašene ekonomske politike za 2009. godinu i naveo da će u narednoj godini ekonomska politika obuhvatii i podršku stabilnosti kursa i cena, smanjenje javne potrošnje i birokratije i rast kapitalnih ulaganja od 30 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: