"Blic": Konačno sud časti za lekare

Građani koji imaju primedbe na rad lekara moći će da se obrate sudovima časti Lekarske komore, koji su, nakon godinu dana zakašnjenja, konačno oformljeni.

Izvor: B92

Utorak, 09.12.2008.

03:59

Default images

Rešavanje predmeta počeće krajem decembra, kada budu prosleđeni svim regionalnim sudovima časti, a u Beogradu prvi na listi biće slučaj Anje Grahovac, koja je preminula nakon operacije katarakte u privatnoj klinici “Perfekta”, piše "Blic".

“Oformljeno je pet sudova časti prvog stepena, i to u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Kosovskoj Mitrovici. Izabrani su članovi - i to pet sudija, zamenici i predsednici sudova. Pored prvostepenih, postojaće vrhovni i drugostepeni sud, koji će razmatrati žalbe i osporavanja”, kaže za "Blic" Tatjana Radosavljević, direktorka Lekarske komore.

Iako će sudije biti lekari, njih će obučavati Centar za medijaciju Ministarstva pravde, tako da, bar prema rečima članova Komore, neće biti pristrasni prema svojim kolegama.

Za predsednika Vrhovnog suda časti izabran je Slobodan Kovačević, profesor sudske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu i predsednik Udruženja za medicinsko pravo.

Sudovi časti su osnovani da bi pomogli pacijentima u svim situacijama za koje smatraju da im je nanesena nepravda.

Tu su problemi kao što su neljubaznost osoblja, nezakonito traženje novca za operacije, sumnja da je lekar napravio grešku...

Sud časti prvog stepena može da preduzme trostepene mere protiv nesavesnih lekara.

Prva mera je opomena i stavljanje na sajt Lekarske komore.

Drugi korak za krupnije propuste jeste privremeno oduzimanje licence, a najstroža kazna Suda časti jeste trajno oduzimanje licence, što tom lekaru oduzima pravo da radi zauvek.

“Nijedan predmet koji je dobila Lekarska komora nije zastareo. Rešavaće se po redosledu kako je koji pristizao u Komoru. Sada treba proslediti sve predmete regionalnim sudovima časti, a kada će oni početi da rade, zavisi od njihove organizovanosti, najverovatnije do kraja meseca. Sudije će moći da angažuju i veštake”, objašnjava Radosavljevićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: