Pismo vladike Grigorija

Vladika Grigorije u pismu arhijerejima SPC navodi da je nezadovoljan što na Saboru nije ispunjena volja patrijarha Pavla da se izabere njegov naslednik.

Izvor: B92, Veèernje novosti

Utorak, 09.12.2008.

03:56

Default images

"Večernje novosti" objavljuju pismo vladike zahumsko-hercegovačkog Grigorija, koje je on poslao svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve. U pismu, u koje je i B92 imao uvid, vladika Grigorije tvrdi da je, kao i većina vladika, tek na Saboru saznao da je patrijarh zaista potpisao molbu.

On dalje navodi da je odluka da se "patrijarh umoli da i dalje ostane na tronu SPC" doneta bez ikakve rasprave, tako što ju je jednostavno saopštio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.
“Kako ćemo ovo objasniti mladim ljudima koji nisu bili baš presrećni našom najnovijom odlukom (da Pavle ostane doživotno patrijarh)”, pita se hercegovački vladika.

“Nasuprot tih liturgijski aktivnih, svežih i odgovornih ljudi, kojih je svakim danom, čudom Božjim, sve više, stoje izanđali, potrošeni, tužni ljudi izgubljene vere. Oni to nadoknađuju fanatizmom, strahom, slepilom i divljenjem sebi - kao, na primer, jedan sablažnjeni i samozvani akademik i jedan propali pop političar, nedoučeni profesor i uz to moralista”, kaže Grigorije.

Grigorije, za koga "Večernje novosti" pišu da je pred jesenji Sabor slovio za jednog od najozbiljnijih kandidata za novog patrijarha, navodi da u Crkvi vlada svojevrsno "vanredno stanje".

Ovakav stav potkrepljuje primerima, među kojima su "pilatovsko pranje ruku" u skandalu sa suđenjem vladici vranjskom Pahomiju, "građenje raskolništva" episkopa Artemija, "javno izopštavanje jednog od arhijereja od strane vladike banatskog Nikanora", "nehrišćanski" štrajk glađu mileševskog Filareta, ponovo aktuelni raskol u Americi, fijasko veronauke u Beogradu...

Preduslov za rešavanje svih ovih pitanja jeste izbor novog crkvenog poglavara, smatra vladika Grigorije.

Vladika Grigorije kritikuje i one “što kao razbojnici upadaju na Svete liturgije prikrivajući svoje bezbožništvo pevanjem pobožnih pesama i pseudohrišćanskim parolaštvom", navodeći da oni svoj nedostatak znanja i ljubavi prema crkvi nadoknađuju verskim fanatizmom.

Celo pismo vladike Grigorija možete pročitati u Pregledu štampe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: