Prekinuta sednica Skupštine

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović prekinula je sednicu nešto pre 16 sati jer su poslanici nastavili da govore mimo dnevnog reda.

Izvor: Beta

Utorak, 09.12.2008.

03:09

Default images

Rad Skupštine Srbije ponovo je blokiran. Od sinoć do danas u 14 sati poslanici su razmorili samo jedan od 20 preostalih amandmana na tekuće zakone o pravosuđu, a čeka ih još oko 150 na preostale tačke dnevnog reda. Dogovora nema, pa je sednica prekinuta do sutra. Sinoć za dlaku izbegnuta tuča.

Da je strpljenje parlamentaraca na izmaku svedoči i incident od noćas. Posle verbalnog sukoba sa opozicijom, razmeni psovki i teških reči, kažnjen je poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević.

Parlament ni u popodnevnim satima nije počeo sa radom po dnevnom redu, a predsednica Skupštine prekinula je rad do sutra.

U parlamentu od sinoć traje polemika radikala i narodnjaka sa vladajućim partijama o svemu drugom osim o onom što bi trebalo da bude tema – a to su amandmani na set pravosudnih zakona.

Četvoročasovna rasprava sinoć je krunisana i incidentom.

Prema tvrdnjama poslanika opozicije, Srđan Milivojević, iz DS-a, u kasnim satima ušao je u salu deleći poslanicima slatkiše i slane grickalice. Sve to preraslo je u verbalni sukob.

"Na par sporadičnih i šaljivih dobacivanja, poslanik Srđan Milivojević se na najvulgarniji način obratio poslanicima opozicije, posle čega sam tražio reč, obznanio šta je rekao i kao posledica toga bila je opomena predsedavajuće", kaže za B92 poslanik DSS-a Željko Tomić.

"Ona je tražila da se izvini, što je Milivojević i učinio na svoj način. On je jedini poslanik vladajuće koalicije koji je kažnjen", rekao je Tomić.

Da je noćas bila prilično naelektrisana atmosfera u skupštinskoj sali kažu i u ZES-u.

Poslanica demokrata Jelena Trivan ipak kaže da provokacije ne opravdava bez obzira ko ih izaziva, a da opstrukcija rada parlamenta ide isključivo na štetu građana.

"Neprimenjivanje dogovora i opstrukcija u Skupštini dovodi u pitanje i pravosudne zakone i zakon o putnim isprava, ali i budžet, jer njegovo nedonošenje dovodi u problem svakog građana ove zemlje i celu državu", kazala je ona.

Šef poslanika radikala Dragan Todorović ima svoje objašnjenje.

"Dogovor i odgovornost za to snosi većina koja to mora da ostvari, ali nema dobre volje vladajuće većine. Mi tražimo samo, i isključivo, da se radi po Poslovniku", rekao je Todorović.

Vladajuća većina za već akutni problem blokade rada Skupštine nema lek.

Na popodne održanim, još jednom neuspelim konsultacijama, lider LDP-a Čedomir Jovanović predložio je da se do sutra odredi datum sastanka na kome bi šefovi svih parlamentarnih stranaka razgovarali o problemima u zemlji i preuzeli odgovornost za sve što se dešava. Jovanović je za B92 posle tog sastanka izjavio da je njegov predlog prihvaćen i da bi na tom sastanku trebalo da se pronađe rešenje za izlazak iz krize i stvore uslovi za usvajanje budžeta i pratećih zakona.

Sastanku nisu prisustvovali radikali, a iz DS-a se, kako nezvanično saznajemo, moglo čuti i da bi raspisivanje izbora moglo da bude jedno od rešenja za trenutnu lošu situaciju.

Četiri sata reklamiranja povrede Poslovnika

Sednica Skupštine prekinuta je rano jutros pošto su poslanici opozicije skoro četiri sata reklamirali povrede Poslovnika nezadovoljni zbog produžetka rada.

Poslanici su danas nastavili da reklamiraju povrede Poslovnik zbog sinoćnjeg produženja rada parlamenta do skoro dva sata ujutro, kao i da raspravljaju o Euleksu.

Poslanici opozicionih stranaka DSS-a, SRS-a i Nove Srbije protestovali su tokom rasprave i zbog raspoređivanja misije Euleks na severu Kosova, gde žive Srbi.

Više o raspravi koja se vodila u Skupštini Srbiji o Euleksu možete pročitati u posebnoj vesti.

Poslanici DSS-a naveli su da predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović nije na dnevni red stavila njihov predlog rezolucije o Kosovu u kojem se navodi da je raspoređivanje misije Evropske unije neprihvatljivo i da vladajuća koalicija pet meseci izbegava razgovor sa opozicijom o politici prema Kosovu.

Kako je navela Slavica Đukić-Dejanović, predlog rezolucije DSS je po hitnom postupku stavio na dnevni red, ali je tu inicijativu većina poslanika odbila.

Poslanici SRS-a i DSS-a, nezadovoljni što je predsednica parlamenta produžila rad sednice i posle završetka radnog vremena u 18 časova, ali nije precizirala do kada, javljali su se skoro četiri sata po Poslovniku.

Skupština Srbije nastavlja rad sutra u 10 sati, raspravom o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava.

Tokom jučerašnjeg rada, kada je debata tekla po dnevnom redu, poslanici opozicije tražili su da se Predlog zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava povuče iz procedure, ocenivši da će smanjenje broja sudova, kako je zakonom predviđeno, imati negativne posledice po građane i proizvesti haos u pravosuđu.

Opozicija je navela da ne postoje jasni kriterijumi na osnovu kojih je predlagač zakona došao do rešenja o ukidanju pojedinih sudova u Srbiji, a u prilog tome da je zakon loš naveli su i to što su veliki broj amandmana podneli i poslanici vladajuće koalicije.

Predlog zakona predviđa novu mrežu pravosudnih organa, koja ća biti uspostavljena od 1. januara 2010, i prema tom predlogu opštinski sudovi, kojih trenutno u Srbiji ima 138, biće reorganizovani u osnovne sudove, kojih će biti 34.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: