I dalje neredi u Grčkoj

Grčka policija sukobila se večeras s demonstrantima u nekoliko grčkih gradova, posle sahrane tinejdžera koji je ubijen u subotu u Atini, saopštila je policija.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 09.12.2008.

01:29

Default images

Grčka policija se sukobila s grupom mladih demonstranata posle sahrane Aleksisa Grigoropulosa na periferiji Atine. Demonstranti su razbili izloge prodavnica i zapalili kontejnere za đubre. Meštani su rekli da su čuli i pucnjavu.

Sukobi su izbili i u centru Atine, nadomak politehničke škole, koja je već tri dana blokirana. Demonstranti su gađali policajce kamenjem, a policija je odgovorila bacanjem suzavca.

U Patrasu, na zapadu Peloponeza, oko 500 mladih je opkoliko policijsku stanicu, gađajući je raznim predmetima. Policija je odgovorila bacanjem suzavca.

U Solunu su takođe izbili neredi u centru grada, kao i u Aleksandropulosu i drugim gradovima na severu i zapadu zemlje.

Nekoliko sati pre sahrane 15-godišnjeg dečaka, čije je ubistvo izazvalo masovne proteste širom Grčke, ponovo su izbili neredi.

U grčkoj prestonici nekoliko stotina demonstranata sukobilo se s pripadnicima službi bezbednosti ispred zgrade parlamenta.

U Solunu se okupilo najmanje 2.000 ljudi. Nakon sahrane, koja je protekla mirno, došlo je do novih nemira.

Jedan grčki policajac ispalio je danas hice upozorenja u vazduh kako bi rasterao grupu demonstranata nedaleko od policijske stanice u južnom delu Atine.

"Jedan policajac se našao u okruženju grupe anarhista na blok udaljenosti od policijske stanice i pucao je najmanje dva puta u vazduh kako bi ih odvratio", izjavio je jedan policijski zvaničnik.

On je dodao da u incidentu niko nije povređen.

Posle sastanka s premijerom Kostasom Karamanlisom, lider glavne opozicione stranke, PASOK, Jorgos Papandreu tražio je ostavku vlade i raspisivanje vanrednih izbora, kako bi se okončali nemiri.

Neredi su danas počeli ispred zgrade parlamenta. Nekoliko stotina demonstranata bacalo je kamenice i flaše na pripadnike policije.

Na dan sahrane 15-godišnjeg Aleksandrosa Grigopulosa sve škole i univerziteti su zatvoreni. Protestima su se pridružili i profesori.

Na čelu povorke koja je krenula od zgrade univerziteta u Atini oni su nosili veliki transparent "Vlada je ubica".

"Ja sam profesor. Tako da svu ovu decu gledam kao svoju. Jedan od njih, 15-godišnjak, ubijen je u subotu uveče. Naravno da sam besan, ali ne verujem da će se išta promeniti."

Lider opozicionog PASOK-a Jorgos Papandreu, koji prema anketama ima trenutno najveću podršku javnog mnjenja, pozvao je premijera i njegovu vladu da podnesu ostavku.

On je naglasio da "građani proživljavaju višestruku krizu - ekonomsku, socijalnu, krizu institucija i vrednosti", čemu vlada ne može da se suprotstavi.

Premijer Karamanlis, koji se tokom dana sastao sa predsednikom Karolosom Papuljasom i predstavnicima opozicije, pozvao je sve političke snage da se u ovom trenutku ujedine i osude nasilje i nerede.

On je obećao da će pred lice pravde biti izvedeni svi koji su odgovorni za nasilje i pljačke.

"Uverio sam predsednika da neće biti nikakvog popuštanja prema odgovornim za ubistvo. Međutim, isto tako niko nema pravo da ovu tragediju koristi kao pokriće za nasilje", kazao je premijer Grčke.

Iako grčki mediji nagađaju da bi moglo da bude uvedeno vanredno stanje, portparol vlade je nakon hitnog zasedanja državnog kabineta rekao da nije bilo reči o preduzimanju takvih mera.

Neredi su dodatno okrenuli javno mnjenje protiv Karamanlisove konzervativne vlade, uzdrmane političkim i ekonomskim skandalima.

Još nisu razjašnjene sve okolnosti pod kojima je tinejdžer nastradao. Policajac optužen za ubistvo tvrdi da je ispalio dva hica upozorenja i da je dečaka usmrtio rikošet, dok očevici kažu da je policajac dečaku pucao u grudi.

Ni posle prve obdukcije ne može se sa sigurnošću tvrditi koja je od te dve verzije tačna.

Potvrđeno je samo da je dečak preminuo od posledica ustrelne rane u predelu grudnog koša, ali ne i iz kog ugla je metak ispaljen.

Ubistvo Aleksandrosa Grigopulosa izazvalo je gnev velikog broja, uglavnom mladih ljudi, koji su izašli na ulice grčke prestonice samo nekoliko sati posle incidenta.

Talas nasilja se ubrzo proširio na Solun i još nekoliko grčkih gradova i ostrva. Do sada je u nemirima povređeno više od 50 ljudi, dok je privedeno skoro 150 učesnika protesta.

Uništene i zapaljene prodavnice, slomljena stakla i jak miris paljevine ovog jutra predstavljaju sliku centra Atine, nakon nereda koji su trajali do kasno u noć. Izgorelo je desetine zgrada, javnih ustanova i prodavnica u centru, a velike štete su nanete u univerzitetskim zgradama, dok su se u opasnosti da izgore našli i Arheološki muzej i Ministarstvo spoljnih poslova.

Više od 130 prodavnica je već uništeno ili opljačkano, čime su i raspršene nade trgovaca da će predbožićna groznica nadoknaditi gubitke izazvane ekonomskom krizom.

Jedna od retkih prodavnica u najužem centru Atine koja je ostala pošteđena jeste prodavnica nakita čija je vlasnica majka poginulog tinejdžera.

Bilans sinoćnih nereda je da je 11 ljudi prebačeno u bolnicu zbog problema s disanjem i lakših povreda, a na lečenju je zadržan i jedan vatrogasac, takođe, zbog gušenja.

Šteta "katastrofalna"

Štete koje su napravljene u neredima u grčkim gradovima posle smrti tinejdžera, za koju se smatra da je policija odgovorna, su "katastrofalne", smatraju zvaničnici i trgovci.

Nezapamćene su scene vandalizma i pljačke koje su pratile ove nerede, navodi agencija AFP.

"Štete se ne mogu proceniti, to je katastrofa", rekao je zamenik gradonačelnika Atine na jednoj radio stanici.

Mladi demonstranti su opustošili veliki deo glavnog grada Grčke, od popularnog trga Omonia do radnji u centralnom bogataškom kvartu Kolonaki u kome se nalaze ambasade i kancelarije političara.

Pljačkaši, mnogi od kojih su imigranti prema navodima policije, uzimali su sve što nađu, garderobu, nakit, trofejno oružje, hranu, saopštili su mediji.

Gradske vlasti su od rane zore uposlile sve raspoložive službe da očiste i srede glavne ulice devastiranog grada ali, po rečima zamenika gradonačlnika, strahuje se da je imidž Atine kao turističkog grada narušen.

Gradonačelnik Atine Nikitas Kaklamanis rekao je posle tri dana nasilja da je grad postao meta "međunarodne kritike" uoči božićnih praznika.

"U trenutku kada se organizujemo kako da se suočimo sa međunarondom finansijskom krizom autodestrukcija je zadesila naš grad", rekao je Kaklamanis.

Da bi pomogla vlasnicima oštećenih radnji, gradska vlada je ponudila godinu dana oslobađanje od poreza.

Vatrogasci su saopštili juče da je u požarima uništeno 49 poslovnih zgrada, 47 radnji, 14 poslovnica banaka, 20 automobila i tri kancelarije ministarstava, ne računajući promet koji će biti izgubljen uoči praznika.

Najveća banka u zemlji Nacionalna banka Grčke saopštila je da će ona podržati trgovce grejs periodom od godinu dana za otplatu dugova i ponudiće im povoljne kredite za popravku radnji i obnovu inventara.

U Solunu je opljačkano najmanje 69 radnji, a 14 je oštećeno u požarima.

Lokalna trgovinska komora otvorila je crvenu liniju za zahteve za odštetu.

"Država treba da obezbedi imovinu svojih građana koju su sa teškoćom stekli i obavezna je da obezbedi mladim Grcima bolju budućnost", rekao je predsednik lokalne trgovinske komore Mihalis Zorpidis.

Karamanlis: Neprijatelji demokratije

Grčki premijer Kostas Karamanlis poručio je večeras da oni koji izazivaju nerede i vandalizam "neprijatelji demokratije" i zatražio njihovu društvenu i političku izolaciju.

Premijer je rekao da je na današnjim sastancima sa šefom države i liderima političkih stranaka zatražio da bezrezervno osude to nasilje.

"Zato je nacionalno jedinstvo u ovom trenutku dužnost svih nas", naveo je Karamanlis u proglasu grčkom narodu, povodom višednevnih nereda u Atini i drugim grčkim gradovima posle ubistva tinejdžera Aleksisa Grigoropulosa.

"Političke razlike su poželjne i poštovane, ali svi smo dužni da imamo jedinstven stav prema kršenju zakona", rekao je premijer.

Karamanlis je u proglasu kritikovao pojedine političke snage, rekavši da "nasilje i vandalizam svi moramo osuditi, ne sa pola glasa".

Kritikovao je i sindikalna udruženja koja insistiraju da sutra održe protestne skupove, u vreme ranije zakazanog jednodnevnog štrajka, "uz opasnost da te skupove iskoriste grupe ekstremista za nastavak nasilja i rušenja".

"Ne mogu se ni borbe zaposlenih niti nepravedna smrt jednog mladića koristiti za akcije usmerene protiv bezbednosti građana, njihove imovine, društva i demokratije", rekao je premijer.

"U ovim satima nema mesta za političke sporove i ja se u njih neću upuštati", rekao je Karamanlis, navodeći da Vlada postupa odgovorno, trezveno i odlučno, a glavni kriterijum joj je ljudski život, obezbeđenje društvenog mira i ponovno uspostavljanje reda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: