Povukli irsku svinjetinu iz prodaje

Svinjetina uvezena iz Irske povučena je iz prodaje u 25 zemalja nakon što je irska vlada priznala da je meso kontaminirano kancerogenom hemikalijom dioksin.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.12.2008.

19:53

Default images

Irska vlada naložila je u subotu domaćim proizvođačima i prerađivačima hrane, trgovcima i ugostiteljskim objektima da povuku iz prodaje sve produkte dobijene od svinja zaklanih u Irskoj.

U saopštenju vlade ove zemlje tvrdi se da preliminarni podaci ukazuju da je problem sa zagađenjem dioksinom počeo u septembru ove godine, izveštava Rojters.

Prema podacima irske Centralne statističke službe, u ovoj zemlji je u junu bilo 1,5 miliona svinja. U većini irskih porodica slanina je obavezan sastojak doručka, a šunka se tradicionalno najviše konzumira baš uoči Božića.

Dioksin je hemikalija koja nastaje sagorevanjem i može se naći u industrijskom otpadu.

Irske laboratorijske pretrage uzoraka stočne hrane i svinjskog sala ukazale su na zatrovanost dioksinom.

U Bugarskoj je u hladnjačama u Sofiji i Plovdivu zasad otkriveno 60 tona irske svinjetine čija je prodaja zabranjena, a uzorci poslati na analizu.

Tokom današnjeg dana utvrdiće se ima li još irske svinjetine u svih 112 bugarskih hladnjača, a do 10. decembra biće prekontrolisano i svih 437 pakera mesa u toj zemlji.

Testiranja uzoraka iz Bugarske biće obavljena u laboratorijama sa međunarodnom licencom u drugim zemljama članicama EU, a rezultati bi trebalo da budu poznati za tri do pet dana, prenela je bugarska državna agencija BTA.

Kina, koja je poslednjih godina na udaru mnogih prehrambenih skandala, zabranila je uvoz irske svinjetine i stočne hrane, a iz prodaje je povučeno 2.047 kg svinjskog mesa uvezenog iz Irske od 1. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: