Ombudsman: Upadljiva neujednačenost

Ombudsman Saša Janković kaže da je upadljiva neujednačenost nivoa zaštite prava građana i da je zaštita ljudskih prava bolja u Vojvodini nego na jugu Srbije.

Izvor: Beta, Blic

Ponedeljak, 08.12.2008.

01:13

Default images

Janković je za Blic rekao da je još veća ugroženost prava Roma, invalida, starih osoba i samohranih majki. Prema njegovim rečima, najviše pritužbi ima na rad PIO fonda, MUP-a, Ministarstva rada i socijalne politike, centra za socijalni rad i Ministarstva ekonomije.

Ombudsmanu se obratilo oko 4.000 građana, podneto je 1.330 pritužbi, od kojih je 590 odbačeno jer za njih niko nije bio nadležan.

Najbrojnije pritužbe su na nekorektno ponašanje administracije, zbog predugih sporova, dok je petina pritužbi iz oblasti socijalnih i ekonomskih prava.

Janković je rekao da ga ohrabruje to što je okončanim postupcima poboljšana situacija pojedinih građana koji su tražili pomoć, navodeći da će podneti ostavku ako vidi da njegov rad ne dovodi do poboljšanja.

On je kazao da je zadovoljan što je na inicijativu ombudsmana uveden sistem unutrašnje kontrole u fond PIO.

Janković je rekao da se razmatra otvaranje kancelarije za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Samim ustanovljavanjem zaštitnika ljudskih prava u Srbiji problem nije rešen pošto ta institucija zavisi od toga koliko će im uplatiti Ministarstvo finansija, čime se "potire njena nezavisnost", rekao je on.

"Pre dve ili tri sedmice tražio sam sastanak sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem i uprkos zakonskoj obavezi da me primi u roku od 15 dana, još, nažalost, čekam na taj razgovor", rekao je Janković.

Kako navodi Blic, iako je po zakonu MUP dužan da pruži obezbeđenje i zaštitu onima koji rade i kancelariji i građanima koji dolaze, takvu zaštitu kacelarija nema ni posle godinu dana od osnivanja.

Prema rečima ombudsmana, na zaposlene i prisutne građane bilo je pet-šest fizičkih napada, a posle poslednjeg zaposleni u kancelariji rade isključivo u Palati "Srbija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: