Na kakav će prijem naići Euleks

Dok Srbi sa Kosova smatraju da sa raspoređivanjem Euleksa ne treba žuriti, Albanci u Euleksu vide potrebu, nadajući se smanjenju međuetničkih tenzija.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 08.12.2008.

00:43

Default images

Predstavnici misije Evropske unije u utorak počinju da preuzimaju dužnosti i nadležnosti UNMIK-a na Kosovu, a njihovo raspoređivanje predviđeno je u celoj pokrajini. Time će biti ispunjen jedan od uslova koji su postavile kosovske institucije za raspoređivanje Euleksa.

Srbi na severu Kosova kažu da je potrebno izvesno vreme kako bi se uverili da će delovanje službenika Euleksa biti neutralno po pitanju statusa pokrajine. Na severu Kosova će prvog dana formalnog početka rada Euleksa biti raspoređeno 100 njegovih službenika.

Šef Euleksa Iv de Kermabon najavio je da će na administrativnim prelazima na severu Kosova, spaljenim nakon proglašenja nezavisnosti Kosova u februaru, biti raspoređeno nekoliko policajaca, kao i granična policija.

Određeni broj policajaca biće raspoređen ispred suda u Kosovskoj Mitrovici.

Srbi u severnom delu Mitrovice su protiv Euleksa i saradnje sa njegovim službenicima. Za razliku od Srba, njihovi sugrađani Albanci u severnom delu Mitrovice u Euleksu vide potrebu, nadajući se smanjenju međuetničkih tenzija i donošenju nekih političkih odluka. Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog dela Mitrovice Nebojša Jović smatra da sa raspoređivanjem Euleksa ne treba žuriti, da ta misija treba da radi sa UNMIK-om.

"Ne bi bilo dobro da Euleks žuri sa raspoređivanjem u sredinama gde Srbi čine većinu. Naša država je na određeni način prihvatila, mi ćemo na određeni način u dogovoru sa našom državom možda prihvatiti Euleks", kaže Jović.

"Ali, do tada mislim da je neophodno prisustvo UNMIK-a da bi se dobilo na vremenu da konačno srpski narod poveruje u dobru nameru da Euleks bude zaista statusno neutralan i konačno se uspostavi mir u celom regionu", navodi on.

Prema Jovićevom mišljenju, treba precizno utvrditi koji je to mehanizam zaštite koji će Euleks pružiti kosovskim Srbima. Prištinski advokat Azem Vlasi smatra da je stav kosovskih Albanaca da Euleks treba da radi po Ustavu Kosova i Ahtisarijevom planu.

"Svakako da će to biti misija na dobrobit svih građana i institucija Kosova, doprinos pripremanju Kosova za evropske integracije", rekao je Vlasi.

Službenici Euleksa će prvobitno imati zadatak da ljudima objasne svoju misiju, a ona je u krajnjem cilju da Kosovo postane multietničko društvo.

Šef Euleksa Iv de Kermabon ističe da postoji dosta slučajeva koje treba rešiti i da je to jedan od razloga zbog koga Srbi treba da razgovaraju sa predstavnicima misije EU na Kosovu.

Euleks će se baviti pitanjem najtežih etnički motivisanih zločina počinjenih nad Srbima, poput ubistva porodice Stolić u Obiliću, žetelaca u Starom Gracku i ubistva dece u Goraždevcu.

Euleks spreman za start

Portparol Euleksa Viktor Rojter izjavio je za B92 da je misija spremna za sutrašnji start.

"Mi ćemo imati oko 400 međunarodnih i nekoliko stotina lokalnih pripadnika misije na terenu i to nam omogućuje kritičnu masu za implementaciju mandata", rekao je Rojter.

On je rekao da se glavni deo mandata sastoji u mentorstvu, nadgledanju i savetovanju, "što znači da se nalazimo pored institucija i mi smo jedna vrsta njihovih savetnika".

"Oni su u poziciji vozača dok mi zadržavamo neke izvršne funkcije kada se radi o ozbiljnim krivičnim delima, korupciji, organizovanom kriminalu, ratnim zločinima, pitanjima koja se tiču etničkih ili imovinskih odnosa", objasnio je Rojter.

"Znači, svaki put kad lokalne institucije ne mogu ili ne preuzmu neko konkretno pitanje ili dosje, mi ćemo biti tamo da to uradimo za njih", dodao je on.

Komandant NATO-a: Misija ostaje ista

Dan pre zvaničnog početka rada misije Euleks na teritoriji Kosova, komandant NATO-trupa, francuski general Majkl Jakovlef, kaže da će oni biti spremni više nego što je to uobičajeno kada prvi policajci misije EU počnu da obavljaju posao. Podsetimo, nakon 17. marta, mesec dana nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost, više od 30 francuskih vojnika povređeno je u sukobima sa Srbima, dok je jedan Ukrajinski vojnik ubijen.

“Novi igrač je u gradu, ali misija ostaje ista. Do sada sam podržavao UNMIK. Kao što smo i rekli, mi smo treći igrač, UNMIK je drugi. Euleks će preuzeti UNMIK, tako da moja misija podrazumeva da podržim međunarodnu misiju koja je zadužena za sigurnost", rekao je on.

"Stvari će se promeniti između UNMIKA i Euleksa i ja ću se navići na tu promenu. Generalno, misija podrazumeva istu stvar, tako da ću podržavati Euleks kao što podržavam UNMIK”, kaže Jakovlef.

On dodaje da će sprečiti da dođe do toga da ljudi, koji se protive misiji Euleksa i koji su protiv nje, pokušaju da naruše sigurnost u okruženju i slobodu kretanja nasilnim akcijama. “Neću čekati da se prolije prva krv”, kazao je Jakovlef.

"Euleks - pogrešna investicija"

Lider pokreta Samoopredeljenje na Kosovu Aljbin Kurti izjavio je da je Euleks "pogrešna investicija" jer se kao statusno neutralna misija EU protivi nezavisnosti Kosova.

"Euleks proizlazi iz Rezolucije 1244, ima izvršnu snagu i ne služi dobrobiti Kosova. Ta misija je neutralna prema statusu Kosova, što znači da smatra da taj status nije rešen", rekao je Kurti u Prištini.

Prema njegovim rečima, Euleks će biti neutralan, a samim tim i protiv nezavisnosti Kosova. Kao primer za to Kurti je naveo aktivnosti koje će voditi osoblje Euleksa na graničnim prelazima u Leposaviću i Zubinom Potoku.

"Osoblje Euleksa koje će raditi u graničnim prelazima jedan i 31 smatraće granicu sa Srbijom kao graničnu administrativnu liniju, a ne kao granicu Kosova sa Srbijom", rekao je Kurti.

Ukazao je i na to da je poslednji izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna otvorio put Euleksu da sarađuje sa srpskim paralelnim strukturama na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: