Ambasador: Indija spremala napad

Pakistanski ambasador u Velikoj Britaniji izjavio je da veruje da se indijska vojska pripremala da napadne Pakistan zbog napada ekstremista u Mumbaju.

Izvor: Beta

Nedelja, 07.12.2008.

01:39

Default images

On međutim kaže da sada deluje da se situacija smirila. Ambasador Vadžid Hasan rekao je da poseduje "posredne dokaze" da je Indija pripremala napad na Pakistan kao odgovor na prošlonedeljne napade u Mumbaju u kojima je poginulo najmanje 171 osoba.

Odbijajući da navede svoje izvore, Hasan je rekao: "Zadovoljan sam da su verodostojni, a prilično su me panično obavestili da će se dogoditi nešto drastično".

On je naveo da sada deluje kao da se situacija smirila.

Indijske vlasti su za trodnevne napade u Mumbaju, koji su počeli 26. novembra, okrivele zabranjenu pakistansku ekstremističku grupu koju su, prema navodima iz Nju Delhija, organizovale pakistanske obaveštajne službe za borbu protiv indijske vlasti u Kašmiru.

Hasan je rekao da je 28. novembra dobio dojavu o pripremi indijskog napada na Pakistan i da je o tome odmah obavestio pakistanskog predsednika Asifa Alija Zardarija, kao i da je upozorio britanske diplomate.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da komentariše tvrdnje pakistanskog ambasadora.

Hasan nije rekao šta bi sve mogao da uključi eventualni napad iz Indije, navodeći samo da je strahovao da će meta biti pakistanska vojska.

Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs prošle nedelje je posetila Indiju i Pakistan u nastojanju da smiri tenzije između dve zemlje koje su već tri puta ratovale od sticanja nezavisnosti 1947. godine.

Indijski ministar optužuje Pakistan za propagandu

Indijski ministar spoljnih poslova optužio je Pakistan da je "pustio" lažnu priču o nepoznatoj osobi koja se predstavila njegovim imenom i pretila pakistanskom predsedniku dva dana posle napada u Mumbaju.

Pranab Muherji saopštio je da je poslednji i jedini put sa pakistanskim predsednikom razgovarao u maju.

"Zabrinjavajuće je, međutim, da je jedna susedna zemlja mogla uopšte da razmatra da reaguje na osnovu takvih lažnih poziva, da pokuša da im da kredibilitet preko drugih zemalja i da zbunjuje javnost objavljujući priču u delovima", rekao je indijski ministar spoljnih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: