Nema odlaganja za Euleks

Zvaničnici UNMIK-a potvrdili su da će Euleks biti raspoređen 9. decembra i da neće biti novog odlaganja. Srpska zajednica, međutim, protivi se prisustvu misije.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 04.12.2008.

03:01

Default images

Ukoliko na severu Kosova bude protivljenja misiji, zvaničnici Euleksa će pokušati da problem reše sa lokalnim političarima, u nameri da preduprede svaki mogući oblik nasilja. Ako Euleks ne bude uspešan, to će biti korak unazad, kako za projekat nezavisnosti, tako i za ciljeve koji su ranije određeni, smatra civilni predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt.

On kaže da Euleks nije došao da bi se Kosovo podelilo.

Misija Euleks već se raspoređuje, a Fejt se nada da će se evropski carinici naći i na administrativnoj granici, što je do sada bio predmet spora sa Beogradom.

"Ne severu imamo dva prelaza, prelaz 31, i prelaz 1, blizu Leposavića. Oba ta prelaza će biti otvorena uskoro. Nadamo se dobroj saradnji sa srpskim carinskim vlastima", kazao je on.

Zvaničnici Euleksa već vode razgovore sa srpskim političkim liderima na Kosovu kako bi se izbegla svaka fizička konfrontacija. Službenici Euleksa biće raspoređeni u već oformljenim institucijama kosovskog sistema.

Direktor za komunikacije misije Euleks Viktor Rojter objašnjava da je cilj misije nadgledanje: “Cilj i jedan od najvećih principa misije je nadgledanje i savetovanje. Najbolji način za to je da se sedne sa lokalnim stanovništvom na koje će se principi i primenjivati.“

Pred misijom Euleks i UNMIK-om je period od četiri meseca za prenos nadležnosti. Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko je u Čaglavici rekao da je Euleks već počeo da se raspoređuje i da će, što se Euleks bude brže raspoređivao, biti manje UNMIK policajaca, a kada se misija EU rasporedi na celoj teritoriji, više neće biti UNMIK policajaca.

Zajednica opština: Bojkot Euleksa

Delegati Skupštine Zajednice opština Kosova i Metohije naveli su na današnjoj sednici, održanoj u severnom delu Kosovske Mitrovice, da je za njih UNMIK jedina validna misija na Kosovu i da od Beograda očekuju da ne pospešuje njen odlazak iz pokrajine.

U zaključcima skupštine, protiv kojih su bili delegati iz Demokratske stranke, između ostalog je ocenjeno da bi odlazak UNMIK-a sa Kosova bio poguban po Srbe, a da "Euleks ne može biti neutralan jer se u najvećem delu Kosova i Metohije njegov rad zasniva na Ustavu samoproglašene države Kosovo". U zaključima se navodi da i pored 70.322 potpisa kosovskih Srba, kao i Rezolucije Skupštine Srbije o neprihvatljivosti Euleksa, vlast u Beogradu prihvata misiju EU na Kosovu koja je formirana na osnovu Ahtisarijevog plana.

"Revizija Kumanovskog sporazuma je vezana trgovina po principu: Euleks za kopnenu zonu bezbednosti. Pravi smisao je da se ukine odluka o povratku 1.000 srpskih policajaca i vojnika na Kosovo" - jedan je od zaključaka skupštine.

Skupština je podržala odluku Ministarstva za Kosovo i Metohiju o kontroli budžetskih sredstava, zahtevajući da inspekcija krene i prema državnom sekretaru u pomenutom ministarstvu.

Takođe, upućen je poziv vlastima u Beogradu da raspišu pokrajinske izbore na Kosovu i Metohiji, čime bi se, kako je ocenjeno, otvorio put za formiranje pokrajinskih organa.

Potpredsednik Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije Marko Jakšić rekao je da bez obzira na dogovor o šest tačaka između UN i Beograda, Srbi sa ovih prostora nemaju nikakvog razloga da vrše bilo kakve kontakte ili pregovore sa Euleksom.

"Naša jedina adresa treba da bude pre svega UNMIK i sa njima treba da vodimo pregovore i sarađujemo", kazao je Jakšić na sednici skupštine navodeći da, kada je u pitanju Euleks, Srbi treba da ignorišu tu misiju.

"Mi imamo pravo na totalni bojkot kada je u pitanju Euleks, bez obzira šta god mislio Beograd. Ne silom, nasiljem, nego bojkot jer ne želimo sa njima da ostvarujemo bilo kakve kontakte", kazao je Jakšić.

Solana sutra o Euleksu

Visoki predstavnik EU za bezbednosnu i spoljnu politiku Havijer Solana sutra bi trebalo da saopšti da će misija Euleksa na Kosovu početi operativno da deluje 9. decembra, saznaje Beta iz izvora u Briselu.

Sutra će, posle konsultacija u političko-bezbednosnom komitetu EU, sa tim planom za početak delovanja Euleksa biti upoznate i vlade zemalja članica EU.

Ako ne bude primedbi u šta se veruje, Solana će potom objaviti da će misija Euleksa 9. decembra imati "početnu operativnu sposobnost", naveli su izvori.

Solana je o tome juče iscrpno izvestio šefove diplomatija zemalja NATO.

Prema najavama medija, Euleks bi trebalo da broji ukupno 1.900 međunardnih i 1.100 lokalnih službenika krajem zime kada misija treba da bude potpuno operativna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: