I danas bez usvajanja budžeta

Vlada Srbije danas neće raspravljati o novom budžetu. Saopšteno je da je sednica odložena za subotu u podne, a B92 saznaje da usaglašavanje budžeta još traje.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 04.12.2008.

00:32

Default images

Međutim, pošto je rešen problem jednostrane primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU od početka godine, većina ministara očekuje da će budžet biti usvojen do kraja nedelje. To što predlog budžeta u prvobitnoj verziji nije predviđao jednostranu primenu tog sporazuma državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić nazvao je tehničkom greškom.

"To je Ministarstvo planiralo. Mislim na to da od od sledeće godine počne jednostrana primena Trgovinskog sporazuma, ali je to, iz tehničkih razloga, izostalo iz nacrta budžeta", rekao je on u emisiji Kažiprst radija B92.

U Vladi Srbije je rečeno da je usvajanje budžeta za 2009. godinu odloženo, jer još traju usaglašavanja među ministarstvima i što Nacrt budžeta nije prošao sve vladine odbore.

Rečeno je, takođe da je jedan od razloga odlaganja to što u Beograd sutra dolazi ruska privredna delegacija na čelu sa izaslanikom predsednika Ruske Federacije Georgijem Poltavčenkom, koju će primiti predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cevtković.

Na Nacrtu budžeta i dalje se radi i očekuje se da će u petak, 5. decembra, budžet za sledeću godinu dobiti "zeleno svetlo" svih vladinih odbora, kazali su u Vladi.

Podsetimo, ranije je dogovoreno da se u budžet ugradi primena Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom od 1. januara 2009. godine.

Iako većina ministara tvrdi da će sa primenom Prelaznog trgovinskog sporazuma prihodi od carina biti manji za 300 miliona dinara, Ilić kaže da je taj iznos upola manji.

Kao i potpredsednici vlade Božidar Đelić i Mlađan Dinkić, i državni sekretar Ilić veruje da će budžet biti usaglašen, ako ne već danas, onda do kraja nedelje, na vanrednoj sednici vlade.

Podsetimo, ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da će predlog budžeta biti razmatran ako tokom prepodneva u tekstu nacrta bude izmenjen deo o primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom.

Prema Dinkićevim rečima, postignut je dogovor sa predsednikom i premijerom Srbije da se u okviru Nacrta budžeta primeni od 1. januara i Prelazni trgovinski sporazum sa Evropskom unijom, što otvara mogućnost da budžet bude usvojen do petka. “Ostaje da Ministarstvo finansija sve ono što je bio rezultat dosadašnjih diskusija uklopi. Mislim da je to sada samo stvar tehnike”, rekao je Dinkić.

“Verujem da bismo popodne mogli da imamo sednicu vlade, a najkasnije u petak, u zavisnosti od toga koliko je Ministarstvu finansija potrebno vremena da sprovede ove promene”, rekao je on.

U budžetu za 2009. godinu osnovni prioriteti biće izgradnja Koridora 10, realizacija ugovora sa "Fijatom" i obezbeđenje izvoza od milijardu evra godišnje, kao i aktivne mere zapošljavanja i smanjenje nezaposlenosti u zemlji, kaže Dinkić.

Da će vlada na vreme usvojiti budžet uveren je i potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić. On smatra da bi u ovom momentu za Srbiju bilo veoma loše da u prvi kvartal naredne godine uđe sa privremenim finansiranjem iz budžeta.

Skupštinska opozicija u to međutim sumnja. Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Radojko Obradović ocenjuje da je verovatnije da će Srbija preći na privremeno finansiranje i da je očigledno da vlada ima ozbiljne probleme da utvrdi jedinstvenu ekonomsku politiku. Obradović smatra da postoje realne šanse da se možda uđe i u privremeno finansiranje zbog probijanja zakonskih rokova za izradu budžeta.

“Ako pričamo o evropskim integracijama, o tome da zovemo strane investitore, o podizanju kreditnog rejtinga, ako budžet kasni mesec i po dana, a neke najave u medijima su da budžeta izgleda neće ni biti, nego će se ići na privremeno finansiranje, otvoreno pitamo: kako privremeno finansiranje i kako vlada koja ne može da usaglasi stavove u vezi sa ekonomskom politikom može da bude kredibilna u svetu i u državi”, zapitao je Obradović.

Skupština: Plan nakon što predlog stigne

Ni predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović nije mogla da kaže kada će budžet biti na dnevnom redu Skupštine. Čak i ako bi nacrt budžeta u parlament stigao danas ili sutra, o njemu bi moglo da se raspravlja tek krajem sledeće nedelje, objasnila je ona.

Vlada Srbije je za više od mesec dana probila zakonski rok za usvajanje budžeta, koji bi prema zakonu parlament morao da usvoji do 15. decembra.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da bi rasprava o Predlogu zakona budžeta za narednu godinu mogla da počne u četvrtak, 11. decembra, ukoliko bi vlada zakonski predlog uputila u skupštinsku proceduru u petak, 5. decembra.

Ona je rekla da će "onog momenta kada budžet stigne u parlament biti napravljen plan", i da bi najverovatnije u četvrtak, 11. decembra, počela rasprava o tom zakonu.
Slavica Ðukiæ-Dejanoviæ (FoNet, arhiva)
"Da li ćemo dan pre te sednice imati raspravu o vladi, to ćemo se dogovoriti sa šefovima poslaničkih grupa", ocenila je ona.

Predsednica parlamenta je navela da su rasprave o predlogu budžeta za 2009. godinu i o nepoverenju vladi prioritetne tačke dnevnog reda o kojima će poslanici raspravljati čim se završi sednica koja je u toku.

Ona je rekla da bi bilo dobro da zakone o kojima traje rasprava u pojedinostima parlament usvoji i da se završi sednica jer su to vrlo važni akti.

"Može budžet da bude prva, može druga tačka dnevnog reda da bude Vlada, ili da se skupštinska većinski opredeli koji će redosled biti. U svakom slučaju, to su dve tačke koje su u prioritetu kada završimo ovu sednicu", rekla je Slavica Đukić-Dejanović po povratku iz zvanične posete Moskvi.

Sednica Skupštine Srbije na kojoj je trebalo da se raspravlja o nepoverenju Vladi bila je zakazana za 28. novembar, ali je njeno održavanje pomereno jer sednice na kojoj se raspravlja o setu pravosudnih i drugih zakona još traje.

Ilić: Budžet će biti restriktivan

On veruje da će budžet za 2009. godinu danas biti usaglašen i potvrdio da će budžet biti restriktivan jer će u njemu prihodi iznositi između 715 i 716 milijardi, a rashodi će biti 756 milijardi dinara.

Ilić je najavio da će premijer Srbije Mirko Cvetković vrlo brzo saopštiti paket mera koje će biti komplementarne i fokusirane prema privredi u narednoj godini, kako bi što spremnije dočekala efekte globalne krize. Komentarišući najavu o ukidanju carine na robu iz EU i da će zbog toga "biti 300 miliona manje prihoda", Ilić je precizirao da je reč o minusu od 150 miliona evra, od kojih se 130 miliona odnosi na carine, koje potiču od industrijskih, a oko 20 miliona od poljoprivrednih proizvoda.

llić je najavio preraspodelu, kako bi se nadoknadila ta sredstva, što znači da budžetski deficit neće biti veći od 1,5 odsto i da neće biti uvećanja budžetskog deficita.

Prema njegovim rečima, budžet je nastao posle dugih pregovora sa MMF-om i cilj je da se počne sa ozbiljnom štednjom i najavom racionalizacije u državnoj upravi i lokalnoj administraciji, da se smanjuju plate i menadžmentu u javnim preduzećima i upravnim odborima, pri čemu će čitav set mera pratiti samo donošenje budžeta.

Ugljanin: Malo sredstava za nerazvijene opštine

Ministar bez portfelja, zadužen za nerazvijena područja, Sulejman Ugljanin kaže da je nezadovljan sa predloženih 142 miliona dinara za nerazvijene opštine, koliko je predviđeno nacrtom budžeta za 2009. godinu.

Ugljanin je kazao da je do određivanja visine sredstva za razvoj 50 nerazvijenih opština došlo "greškom administrativnih službi Ministarstva finansija" i rekao da očekuje da će Ministarstvo ispraviti tu cifru.

On je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, ocenio i da će povećanjem iznosa budžeta za razvoj nerazvijenih područja Vlada Srbije pokazati da želi da omogući svim građanima Srbije, bez obzira gde žive, mogućnost ekonomskog napretka.

Predstavljajući rezulatate učešća na Balkanskom ekonomskom samitu,održanom nedavno u Turskoj, on je naveo da budžet te države za ravnomerni razvoj nerazvijenih područja iznosi 17 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: