Vojvodina: Privremeno finansiranje?

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović kaže da će Vojvodina ući u Novu godinu s privremenim finansiranjem.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 03.12.2008.

17:06

Default images

"Budžet Srbije još nije donet i nećemo imati vremena da do kraja decembra donesemo pokrajinski budžet za sledeću godinu, ali to nije jedini razlog što ćemo biti prinuđeni da uvedemo privremeno finansiranje u prva tri meseca 2009", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, situacija je znatno složenija, pošto Skupština Srbije nije usvojila ni Predlog statuta Vojvodine, niti je donela prateći zakon za njegovu primenu.

"Tek kada sva tri pravna akta budu izglasana, znaćemo tačno koje su nadležnosti Vojvodine i finansijski okviri u kojima ćemo moći da ih ostvarujemo", rekao je Petrović.

Da se Vojvodina priprema za privremeno finansiranje ukazao je i pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić.

On je, u izjavi novosadskom "Dnevniku", rekao da će se primeniti zakonska šema, prema kojoj je u prva tri meseca moguće potrošiti četvrtinu novca prošlogodišnjeg budžeta.

"Bićemo nešto i restriktivniji, tako da planiramo da od dozvoljenih oko 13 milijardi dinara potrošimo 11,8 milijardi dinara", objasnio je Đukić.

Prema njegovim rečima, ne bi trebalo da postoji bilo kakva nedoumica u vezi budžeta Vojvodine, pošto je on utvrđen Ustavom Republike Srbije i Zakonom o budžetskom sistemu.

Đukić je podsetio da u Ustavu piše da sedam odsto budžeta Srbije pripada Vojvodini, što u sadašnjem konkretnom slučaju znači da od planiranih 715 milijardi dinara za 2009. godinu pokrajina dobije 50 milijardi.

"Cilj Ustava nije bio da se javna potrošnja u Republici poveća za sedam procenata, već da se obavi drugačija unutrašnja preraspodela novca, odnosno da se od svakih 100 državnih dinara za vojvođanski budžet uzdvoji sedam, pa da se tek onda deli ostatak", rekao je Đukić.

Radna verzija bužeta za iduću godinu, koju je pripremilo Ministarstvo finansija, pominje iznos od 35 milijadi dinara za Vojvodinu, što je izazvalo nezadovoljstvo pokrajinskih funkcionera i stranačkih lidera.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić je tim povodom izrazio uverenje da će ustavna norma, ipak, biti ispoštovana.

"Ne vidim kako neki niži akt može biti protivan Ustavu. Ustav mora da bude primenjen i o tome nema nikakve dileme, niti rasprave. Nadam se da će sve institucije nastojati da se Ustav ispoštuje do kraja", rekao je Pajtić tokom posete Strazburu.

Prvi se protiv najavljenih 35 milijardi dinara usprotivio Savez vojvođanskih Mađara, najavljujući da, ukoliko tako ostane, njegova četiri poslanika u Skupštini Srbije neće glasati za republički budžet.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je da nema razgovora o tome da li treba da se poštuje Ustav koji propisuje da najmanje sedam odsto republičkog budžeta pripada Vojvodini.

"Čuo sam da Vlada sutra možda neće razmatrati budžet što smatram dobrom vešću sa aspekta da razmišlja da ipak izmeni radnu verziju budžeta, poveća sredstva za Vojvodinu i omogući da mirne savesti glasamo za budžet", kazao je Pastor.

On je rekao da će se SVM odazvati na razgovore o budžetu ako dobije poziv premijera.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je podsetio da pokrajina ni prošle godine nije dobila svih sedam procenata srpskog budžeta i da bi sada mogla da bude drastično oštećena.

On je napomenuo da LSV ne želi da neizglasavanjem budžeta sruši vladu, izrazivši nadu da će se do dogovora, ipak, doći.

U članu 184 Ustava Srbije piše da "budžet AP Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Srbije, s tim da se tri procenta od tih sedam odsto koriste za finansiranje kapitalnih rashoda".

Po tome, budžet Vojvodine za 2009. godinu bi trebalo da iznosi 50,05 milijadi dinara, a od toga tri sedmine ili 21,5 milijardi bi moralo da se utroši za kapitalne investicije.

Polovinu od 50 milijadi dinara bi činila transferna sredstva, namenjena za plate prosvetnih radnika, dok za troškove pokrajinske administracije, socijalna davanja, zdravstvo, kulturu, informisanje i drugo ostaje 3,5 milijardi dinara.

Ukoliko bi budžet Vojvodine ostao na 35 milijardi dinara, a transferna sredstva su 25 milijadi, onda ne bi mogla da se ispoštuje ni druga ustavna obaveza da tri sedmine novca ide na kapitalne projekte. Jer, tri sedmine od 35 je 15 milijardi, a u vojvođanskoj kasi bi, kada se od ukupnih sredstava oduzmu transferna, ostalo 10 milijadi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: