Dinkić: Budžet sutra ili u petak

Vlada Srbije bi mogla da usvoji budžet za narednu godinu sutra ili u petak, najavio je potpredsednik vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Izvor: B92

Sreda, 03.12.2008.

12:21

Default images

Dinkić je izjavio večeras da je postignut dogovor da od 1. januara 2009. počne primena trgovinskog sporazum sa Evropskom unijom, a da usvajanje predloga budžeta na vladi zavisi od ministarstva finansija i vremena koje je potrebno da se uklope svi tehnički detalji.

Kako je rekao, do sada je problem bila struktura budžeta jer nije predviđala primenu trgovinskog sporazuma sa EU.

Dinkić je novinarima rekao da je dogovor o primeni sporazuma, na njegovu inicijativu, postignut večeras na sastanku s predsednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Mirkom Cvetkovićem.

"Mi ćemo od EU tražiti makrofinansijsku podršku za sprovođenje reformi u narednoj godini", dodao je Dinkić.

Kako je ocenio, "bilo bi neprimereno da Srbija ne počne primenu trgovinskog sporazuma sa EU koji je sama tražila".

On je kazao da će u budžetu za narednu godinu prioritet biti izgradnja Koridora 10, realizacija projekta sa italijanskim Fijatom i aktivne mere zapošljavanja.

Đelić: Biće na vreme

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da bi vlada trebalo do kraja nedelje da usvoji predlog budžeta za 2009. godinu.

On je ocenio da će i Skupština Srbije na vreme usvojiti budžet za narednu godinu, odnosno do 15. decembra, kako je i najavila predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović.

U izjavi novinarima, u hotelu "Hajat", Đelić je rekao da bi u ovom momentu za Srbiju bilo veoma loše da u prvi kvartal naredne godine uđe sa privremenim finansiranjem iz budžeta.

On je kazao da će, pošto je dogovoreno da se od 1. januara naredne godine počne sa primenom Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, to značiti oko 300 miliona evra manjka prihoda u budžetu od carina, ali da će taj manjak biti nadomešten uštedama u budžetu, a ne povećanjem carina ili poreza.

Đelić je rekao da će primenom prelaznog trgovinskog sporazuma biti umanjeni prihodi od uvoza sirovina i repromaterijala iz EU za oko 150 miliona evra, a od uvoza automobila iz Unije prihodi od carina biće manji između 100 i 150 miliona evra pošto će carine biti dupllo smanjene.

On je napomenuo da će budžetski deficit za sledeću godinu ostati u planiranim okvirima od jedan i po odsto bruto domaćeg proizvoda, odnosno kretaće se između 46 i 47 milijardi dinara.

Cvetković: Svi nezadovoljni restrikcijama

Premijer Mirko Cvetković rekao je ranije danas da donošenje budžeta ne kasni zbog neslaganja koalicionih partnera u vladi, već zato što se traže odgovarajuće mere za prevazilaženje finansijske krize.

Sastanak svih odbora Vlade Srbije sa ministarstvima, na kojem je jutros trebalo da se postigne konačni dogovor o budžetu za iduću godinu, nije održan.

Premijer Mirko Cvetković kaže da je budžet naišao na prilično velike zahteve, da su svi nezadovoljni, što govori o njegovoj restriktivnosti. Novi sastanak odbora vlade zakazan je za sutra.

"Moguće je da će na odborima predlog budžeta sutra biti usaglašen i ako se to dogodi, Vlada Srbije će na sutrašnjoj redovnoj sednici razmatrati budžet", kazao je on.

Premijer se nada da će biti pronađeno zadovoljavajuće rešenje i da će budžet biti usvojen do kraja godine, kao i da neće biti privremenog finasiranja.

Uslov za sklapanje aranžmana s Međunarodnom montarnim fondom, kako je rekao, jeste da vlada usvoji budžet do 19. decembra, kada je zakazana sednica Odbora direktora MMF-a, a nije neophodno da budžet bude usvojen u Skupštini Srbije.

Cvetković je kazao da su moguće izmene predloga budžeta koji predviđa prihode od 715 milijardi dinara i rashodi od 761,5 milijari dinara, ali da se neće menjati osnovni makroekonomski okviri.

Mirko Cvetković je najavio da će u toku dana razgovarati sa predstavnicima Vojvodine o pronalaženju rešenja za budžetska sredstva koja su namenjena pokrajini i veruje da će biti pronađeno rešenje.

Međutim, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj i koordinator vladajuće koalicije u Skupštini Vojvodine Dragoslav Petrović potvrdio je da će pokrajina ući u novu godinu s privremenim finansiranjem, a više o tome možete čitati u posebnoj vesti.

On je naveo da s obzirom na to da budžet Srbije još nije donet, neće biti dovoljno vremena da se do kraja decembra donese pokrajinski budžet za sledeću godinu.

Jednu od primedbi uputio je i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Kolundžija: Budžet se još usaglašava

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija" kaže da se još radi na poslednjim usaglašavanjima budžeta za narednu godinu, ali da se nada da će stići u skupštinu do kraja nedelje.

Ona je novinarima u parlamentu rekla da se pri izradi budžeta vlada kreće u relativno suženom prostoru koji je omeđen dogovorom sa MMF-om, potrebom da bude restriktivan i da se poštuje Ustav, kako bi dobio podršku većine.

"Verujem da će vlada uspeti da pronađe tu skoro čarobnu formulu kako bismo ispunili sve uslove", rekla je Kolundžija i dodala da će biti urađeno sve da se ispune rokovi, što je posebno važno zbog dogovora sa MMF-om, i da se budžet usvoji do kraja godine.

Ona je rekla da bi vlada mogla, čim usaglasi budžet, da razgovara sa poslaničkim grupama i da ga obrazloži, zašto tako izgleda i zašto neke zahteve nije bilo moguće prihvatiti.

SNS: Budžet mora da bude socijalan

Poslanica kluba "Napred, Srbijo" Jorgovanka Tabaković smatra da budžet za narednu godinu mora da bude socijalan zbog finansijske krize, a da radna mesta moraju da budu sačuvana.

Tabakovićeva je novinarima u Skupštini Srbije rekla da budžet za 2009. godinu mora da podrži projekte koji će "infrastrukturno doprinositi da tržište Srbije bude poželjno za ulaganje i dolazak stranih investitora što će značiti otvaranje novih radnih mesta".

Ona je rekla da će na predloženi budžet za 2009. godinu naprednjaci podnositi amandmane, ali da ne veruje da će on biti izmenjen kvalitetno da bi poslanici Srpske napredne stranke glasali za njega.

DSS: Realne šanse za privremeno finansiranje

Zamenik šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Radojko Obradović izjavio je danas da Vlada Srbije ima ozbiljne probleme da utvrdi jedinstvenu ekonomsku politiku i da postoje realne šanse da država pređe na privremeno finansiranje zbog kašnjenja sa usvajanjem budžeta za 2009. godinu.

"Vlada ima ozbiljan problem da izađe sa jedinstvenim paketom mera, što dovodi do daljih kašnjenja. Svi zakonski rokovi su prošli i očigledno je da postoje realne šanse da se možda uđe i u privremeno finansiranje", rekao je Obradović novinarima u skupštini.

Obradović je rekao da je današnja izjava premijera Mirka Cvetkovića da je "uslov za sklapanje aranžmana sa MMF da vlada usvoji budžet do 19. decembra, kada je zakazana sednica Odbora direktora Fonda, a da nije neophodno da budžet bude usvojen u parlametnu", potvrdila strahove iskazane za skupštinskom govornicom u vezi sa usvajanjem budžeta za narednu godinu.

Prema njegovim rečima, što se tiče samog aranžmana sa MMF-om, taj novac je već uložen u odbranu kursa dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: